Na gradilištu

Hajdaš Dončić o tužbi: Zbog spora ne bi trebalo prekinuti gradnju mosta za Čiovo

Hina



SPLIT – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je u petak kako spor koji se vodi na splitskom Upravnom sudu u vezi s odabirom izvođača radova na gradnji mosta kopno-otok Čiovo ne bi trebao uzrokovati prekid radova.


Građevna tvrtka Skladgradnja i austrijski Strabag nedavno su podnijeli tužbu na splitskom Upravnom sudu u kojoj državu optužuju za nepravilnosti u postupku odabira izvođača radova koji su dodijeljeni Viaduktu.


»Pokrenut je postupak protiv rješenja Državne komisije za javnu nabavu, a ne protiv Hrvatskih cesta«, objasnio je ministar Hajdaš Dončić danas novinarima tijekom obilaska gradilišta mosta kopno-otok Čiovo.




Na novinarsko pitanje strahuje li da bi taj sudski spor mogao uzrokovati prekid radova na mostu kopno-otok Čiovo, koji se gradi novcem iz EU fondova, ministar Hajdaš Dončić je odgovorio kako ne vjeruje u takav razvoj događaja.


»Ne, ja mislim da bi to bio presedan. U konačnici, zapravo svašta je moguće, ali to se nikad nije dogodilo«, rekao je ministar Hajdaš Dončić.U vezi s tim sudskim sporom, ministar je rekao kako to može jedino u budućnosti služiti nekima da pokrenu »civilnu parnicu zbog gubitka dobiti, ali ne zbog zaustavljanja radova, tako da je to jedna vrlo mala mogućnost«.


Premijer Zoran Milanović za obilaska gradilišta mosta kopno-otok Čiovo, odgovarajući na novinarska pitanja, također je komentirao spor na splitskom Upravnom sudu u vezi s odabirom izvođača radova za gradnju tog mosta.


Istaknuvši kako ne želi spominjati imena tvrtaka jer ih ne bi reklamirao, premijer Milanović je rekao kako mu je najvažnije da je hrvatska tvrtka izvođač radova na gradnji mosta kopono-otok Čiovo, a kako je dodao, svejedno mu je koja je to tvrtka.


Na novinarsku opasku da je navodno bilo nepravilnosti u odabiru izvođača radova za gradnju mosta kopno-otok Čiovo, premijer Milanović je rekao danije on vodio taj natječaj.


»Na kraju krajeva, to je europski novac tako da će oni sve to strogo revidirati – tu nema zezanja i tu se malo teže mažnjava, što je nekad bio običaj«, rekao je premijer,Premijer Milanović i ministar Hajdaš Dončić izjavili su kako se završetak izgradnje mosta kopno-otok Čiovo očekuje do listopada 2016. te da su sada veći optimisti u vezi s gradnjom Pelješkoga mosta nego što su bili prije.


»Sada sam uvjeren više nego ikad da će se graditi Pelješki most i nadam se da će se hrvatski konzorcij prijaviti za njegovu gradnju«, rekao je premijer Milanović.


Ministar Hajdaš Dončić izjavio je kako je u vezi s Pelješkim mostom od umjerenog optimista postao »totalni optimista« te da taj projekt više nitko ne može zaustaviti. »Sada je u tijeku revizija građevinske dozvole, a krajem svibnja bit će završena studija izvodivosti koja je uvjet za aplikaciju. Vjerujem da će se ovog ljeta ne samo predati aplikacija, nego će se raspisati i natječaj za izvođača radova gradnje Pelješkog mosta«, dodao je ministar Hajdaš Dončić.


Premijer Milanović i ministar Hajdaš Dončić obišli su danas i gradilište na državnoj cesti D8 Solin-Plano, poddionici Kaštel Gomilica-Kaštel Stari koja se obnavlja.U izaslanstvu su bili i potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar uprave Arsen Bauk.