Tiskovna konferencija u Zaboku

Hajdaš Dončić i Vešligaj najavljuju desetak amandmana na proračun

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Vlada ne laže, ali zapravo u potpunosti ne govori istinu. Točno je da je od 2015. javni dug u padu i točno je da se smanjuje deficit, ali moramo znati da postoje dublji razlozi zašto je tome tako. Prije svega, nažalost, u BDP-u su 3,5 posto veći javni prihodi nego što su bili prije osam godina, što znači da su građani i poduzetnici više opterećeni porezima nego što je to bilo prije«, rekao je potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić



ZABOK SDP Krapinsko-zagorske županije nije zadovoljan prijedlogom državnog proračuna jer smatra da je ta županija zapostavljena pa će zastupnici SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj podnijeti desetak amandmanima, rečeno je na konferenciji za novinare u utorak u Zaboku na kojoj je, osim njih dvojice, bio i župan Željko Kolar (SDP).


»Vlada ne laže, ali zapravo u potpunosti ne govori istinu. Točno je da je od 2015. javni dug u padu i točno je da se smanjuje deficit, ali moramo znati da postoje dublji razlozi zašto je tome tako. Prije svega, nažalost, u BDP-u su 3,5 posto veći javni prihodi nego što su bili prije osam godina, što znači da su građani i poduzetnici više opterećeni porezima nego što je to bilo prije«, rekao je potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić.


Dodao je da je »ugriz države« kroz PDV i ostale poreze gotovo 47 posto ukupnog BDP-a. Smatra da će u sljedeće dvije godine izostati reforme velikih sustava – sudbenoga, mirovinskog i zdravstvenog. Najavio je da će on i Vešligaj u Saboru podnijeti desetak amandmana na proračun.




Marko Vešligaj, koji je gradonačelnik Pregrade, smatra da je 50 milijuna kuna osiguranih za sanaciju klizišta u Hrvatskoj premalo budući da je šteta samo u Krapinsko-zagorskoj županiji procijenjena na 120 milijuna. Zamjerio je i što se nije povećao proračun Hrvatskih cesta za troškove zimske službe, a nastavak gradnje samo dviju većih prometnica u Zagorju smatra nedovoljnim.


»To je nastavak izgradnje brze ceste i nastavak izgradnje ceste Zabok-Krapina«, rekao je i dodao kako je sporno to što su ulaganja predviđena za razdoblje od 2019. do 2021. »Dakle, jedan tempo ulaganja u cestogradnju na području Krapinsko-zagorske županije nažalost je stao«, ocijenio je Vešligaj i dodao da nema ni obećanih mjera za tekstilnu industriju koje je obećala državna vlast. Zaključio je da će amandmanima nastojati popraviti proračun koji u prvom prijedlogu, prema njegovim riječima, zanemaruje Krapinsko-zagorsku županiju.


Župan Kolar je najavio da će u proračunu zatražiti da se Veleučilište Hrvatsko zagorje u Krapini proglasi državnim. Tražit će i financijska sredstva za projekt znanstveno-edukacijsko-zabavnog centra u Stubičkom Golubovcu, koji je spreman predstaviti premijeru od kojeg je zatražio da ga primi.


»Mi smo za taj projekt dobili podršku Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta ‘Ruđer Bošković’, Kineskoga znanstvenog instituta i Instituta ‘Kopernik’ iz Varšave. Takvog instituta nema u Republici Hrvatskoj, jedino su Hrvatska i Rumunjska zemlje u EU koje to nemaju«, istaknuo je Kolar, koji, kao i Vešligaj, nije zadovoljan tempom ulaganja u cestovnu infrastrukturu, a zabrinjava ga i određivanje limita kad su u pitanju prijave na EU fondove.


Na kraju je podupro Vladu za Projekt ‘Slavonija, Baranja i Srijem’ te Projekt otoka, ali ga zabrinjava što inicijativa župana sjeverozapadne Hrvatske da se pokrene takav projekt koji se odnosi na sjever Hrvatske već duže stoji u ladici.


»To je ono na čemu ćemo mi župani sjeverozapadne Hrvatske i dalje inzistirati – da imamo isti tretman kod Vlade kao i ostali dijelovi Republike Hrvatske«, rekao je Kolar, koji se nada da se neće dogoditi da nemaju isti tretman samo zato što nijedan od pet župana u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nije iz HDZ-a. »Nadam se da neće biti tako i ne želim u to vjerovati«, poručio je Kolar.