Dan pobjede

Habulin na akademiji u Lisinskom: ‘Ne nasjedajmo na floskule o dva podjednaka totalitarizma’

Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Upozorivši na jačanje revizionizma u Hrvatskoj i Europi, Habulin je ustvrdio da će revizionizam i negacionizam, postanu li prevladavajuća politika, uništiti Europsku uniju koja je zamišljena kao brana ratovima



Nitko nema pravo pobjednike proglašavati zločincima, a pobjedu početkom okupacije – izjavio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin na svečajnoj akademiji u povodu današnje obljetnice Dana pobjede nad nacifašizmom i jučerašnjeg oslobođenja Zagreba.


Pred dvjestotinjak okupljenih u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Habulin je kazao kako čeka dan kad će takvu akademiju organizirati vlast, a ne antifašisti.


Upozorivši na jačanje revizionizma u Hrvatskoj i Europi, Habulin je ustvrdio da će revizionizam i negacionizam, postanu li prevladavajuća politika, uništiti Europsku uniju koja je zamišljena kao brana ratovima.




– Ne smijemo nasjedati floskulama o dva podjednaka totalitarizma. Mora se znati što je uzrok a što posljedica. Jedno je zločinačka politika, a drugo zločin kao eksces uzrokovan tom politikom, ma kako masovan mogao biti, dodao je Habulin.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljao je na akademiji Sabor i Vladu, a predsjednicu Republike njezina savjetnica za strateška pitanja Mirjana Hrga.