Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
Vizualni identitet umjesto pripravničkih ispita

HZZO nema novca za stažiste, a daje 150 tisuća za logo

U HZZO-u tvrde da će realni iznos redizajna zavoda stajati upola manje / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
U HZZO-u tvrde da će realni iznos redizajna zavoda stajati upola manje / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2012. u 15:40 2012-09-15T15:40:32+02:00

Novcem za  logo sigurno se može podmiriti godišnji trošak stažiranja nekoliko radnih terapeura ili drugih zdravstvenih djelatnika

ZAGREB Narodne novine objavile su jučer javni natječaj za izradu dizajna novog vizualnog identiteta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U Direkciji HZZO-a odlučili su mijenjati vizualni identitet državnog zdravstvenog zavoda upravo u vrijeme kad gotovo sve medicinske struke u zemlji najavljuju prosvjede jer im država već drugu godinu ne osigurava pravo na pripravnički staž, bez čega se ne mogu zaposliti.
Natječaj kojim u HZZO-, kako kažu, namjeravaju dobiti »kvalitetni stručno projektirani novi vizualni identitet«, provodi se u suradnji s Hrvatskim društvom dizajnera. Nenad Korkut, novi glasnogovornik HZZO-a javnosti poznat i kao modni kritičar, kaže kako su na natječaju  koji je otvoren do 12. listopada pozvani  sudjelovati profesionalni dizajneri, samostalni autori ili kreativni timovi. 

Gornja letvica

Prema onome što je objavljeno u Narodnim novinama, novi vizualni identitet HZZO-a težit će 150.000 kuna, čime se sasvim sigurno može podmiriti godišnji trošak stažiranja nekoliko radnih terapeura ili drugih zdravstvenih djelatnika. U HZZO-u tvrde da će realni iznos redizajna zavoda stajati upola manje, te da je navedeni iznos postavljen kao »gornja letvica« iznad koje se ne smije ići. Nagrade dizajnerima kreću se od 5.000 do 20.000 kuna, a dodatni trošak predstavljat će ugovor koji će se sklopiti s »pobjednikom«. Ukupni trošak, veli Korkut, neće prijeći 70.000 kuna.
Hrvatska komora zdravstvenih radnika (HKZR) jučer je od Ministarstva zdravlja i HZZO-a zatražila hitno raspisivanje natječaja za financiranje pripravničkog staža zdravstvenih radnika u djelatnosti sanitarnog inženjerstva, zdravstvene radiološko-tehnološke djelatnosti, djelatnosti radne terapije i medicinsko-biokemijske djelatnosti. 
– S obzirom da u ovoj godini HZZO nije raspisao niti jedan natječaj za financiranje pripravničkog staža za ove djelatnosti, molimo da se natječaj hitno raspiše jer se radi o strukama koje su nužne za funkcioniranje, ali i kvalitetu standarda zdravstvene zaštite u Hrvatskoj – ističe se u dopisu što su potpisali predsjednica Komore Helena Medvedec i predstavnici pojedinih djelatnosti, Mirko Kelava, Jasna Matić i Saša Radić. 
Komori se, kako ističu, obratio veliki broj zdravstvenih radnika koji moraju obaviti obvezni pripravnički staž i položiti  stručni ispit. 

Uskraćeno pravo

– Kako je odobrenje za samostalan rad jedan od uvjeta kod svih natječaja za zasnivanje radnog odnosa, zdravstveni radnici u ovim djelatnostima onemogućeni su u ostvarivanju svog prava na rad – poručuju predstavnici HKZR-a. 
U dopisu što su ga uputili ministarstvu zdravlja, ministra Rajka Ostojića podsjećaju na činjenicu da još uvijek nije donio Plan i program pripravničkog staža zdravstvenih radnika, iako je rok za njegovo donošenje davno istekao. Svoj su prijedlog dokumenta resornom ministarstvu dostavili još u lipnju prošle godine, ali bez ikakvog rezultata, a od aktualnog ministra sada traže da ga hitno donese. Zbog činjenice da na stažiranje čekaju i po dvije godine, medicinski radnici u djelatnosti fizioterapije i radne terapije, medicinske biokemije, radiologije i drugih, najavili su prosvjede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka