Kontrola potrošnje lijekova

HZZO kaznio 163 liječnika zbog izdavanja terapije koja sprječava novi moždani ili srčani udar

Ljerka Bratonja Martinović

Nekim pacijentima sa stentom terapija klopidogrelom potrebna je doživotno / Arhiv NL

Nekim pacijentima sa stentom terapija klopidogrelom potrebna je doživotno / Arhiv NL

Opomene su, kažu u HZZO-u, dobili liječnici koji su na receptu naveli pogrešnu dijagnozu te svojim »nemarnim postupanjem nepotrebno angažirali ograničene resurse kontrole koji su mogli biti upotrijebljeni svrsishodnije«



Pacijenti s ugrađenim stentom mogli bi ostati uskraćeni za lijek koji im je neophodan zbog pomutnje koju su izazvale pojačane kontrole HZZO-a s ciljem smanjenja potrošnjelijekova. Za izdavanje preventivne terapije koja sprječava novi srčani ili moždani udar, HZZO odnedavno liječnike koji napišu takav recept kažnjava financijskom nadoknadom u visini cijene neopravdano propisane kutije lijeka.


S preporukom kardiologa, pacijenti u ordinaciji obiteljske medicine traže svoju terapiju, a liječnici pod pritiskom pišu recept da bi na kraju platili kaznu. A kaznu bi, sudeći prema obrazloženju HZZO-a, zapravo trebali platiti bolnički liječnici koji nisu upućeni u proceduru izdavanja lijekova.


Alergije i nuspojave


Riječ je o lijeku klopidogrelu, koji ima slično djelovanje kao i aspirin, a izdaje se pacijentima s ugrađenim stentom kako bi spriječio zgrušavanje krvi i novi koronarni incident. HZZO u skladu s važećim smjernicama odobrava propisivanje tog lijeka maksimalno godinu dana od infarkta ili ugradnje stenta, a nakon toga liječnicima koji nastave pisati recept za tu terapiju, kontrolori pišu novčanu kaznu i opomenu.




Da nije riječ o hiru pacijenata, potvrđuje Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. On potvrđuje da je nekim pacijentima sa stentom terapija klopidogrelom potrebna doživotno.


– Godinu dana nakon ugradnje stenta prestaje kombinirana terapija, a pacijentima se u pravilu propisuje aspirin ili neki drugi lijek koji smanjuje rizik od zgrušavanja trombocita. No ima onih koji ne podnose aspirin, jer su alergični, jer imaju gastrointestinalne nuspojave ili im je aspirin preslab. U takvom se slučaju propiše klopidogrel ili neki od druga dva novija lijeka na tržištu – objašnjava Miličić.


U pravilu je riječ o pacijentima s akutnim infarktom miokarda, a ova je terapija ključna upravo kod visokorizičnih pacijenata kod kojih se ponavlja tromboza i pod visokim su rizikom od novog udara. U slučaju da aspirin nije prihvatljiva terapija, klopidogrel je, dodaje Miličić, jeftinija varijanta od ostalih. Prema cijenama s liste lijekova HZZO-a, cijena kutije klopidogrela iznosi 67 kuna, a novog lijeka ticagrelora čak 480 kuna…


Najdulje 12 mjeseci


U Koordinaciji liječnika obiteljske medicine ogorčeni su ovakvom politikom HZZO-a. Ovako rigoroznih kontrola, kažu, nikad dosad nije bilo.


– Kontrolira se propisivanje lijekova, pisanje šifri na receptima, dijagnoze na doznakama za bolovanje, broj propisanih kutija…. O stručnosti ni riječi, za broj obrađenih pacijenata nije ih briga, kao ni za preporuke bolničkih doktora, koji bi također morali voditi računa o smjernicama HZZO-a – upozorava predsjednica KoHOM-a, Ines Balint, koja je i sama platila 800 kuna kazne. Više od novčane kazne, kaže, bole ih opomene HZZO-a zbog »neadekvatnog vođenja medicinske dokumentacije« kad na recept ne upišu točnu šifru bolesti, primjerice umjesto »stanje nakon ugradnje stenta« upišu »koronarna bolest«, iako su obje istinite.


Prema podacima HZZO-a, dosad je provedena 231 kontrola propisivanja klopidogrela, a u 163 kontrole utvrđeno je kršenje ugovornih obveza. Za kazne izrečene obiteljskim liječnicima, proizlazi, zapravo su krivi bolnički specijalisti. U smjernicama za izdavanje lijekova, kažu, jasno piše da se klopidogrel može propisivati na recept najdulje 12 mjeseci, a nakon toga moraju ga, poručuju iz HZZO-a, plaćati bolnice.


– Lijek nezaštićenog imena klopidogrel može se propisivati na recept samo pod uvjetom da je zadovoljena smjernica navedena u Osnovnoj listi lijekova pod oznakom »RB01« koja glasi: »Za liječenje bolesnika poslije ugradnje premosnice ili stenta, po preporuci bolničkog specijalista, u trajanju od tri do najviše 12 mjeseci, ovisno o vrsti stenta«. Ako mjerodavni specijalist iz ugovorne bolničke zdravstvene ustanove utvrdi da je opravdana primjena pojedinog lijeka i mimo utvrđenih smjernica, obvezan je osiguranika uputiti na bolničko povjerenstvo za lijekove. U slučaju pozitivnog odgovora bolničkog povjerenstva, daljnju primjenu lijeka osigurat će bolnička zdravstvena ustanova čiji je specijalist preporučio primjenu lijeka – objašnjavaju proceduru u Direkciji HZZO-a.