Prevencija je najvažnija

HZZO jača preventivu oralnog zdravlja

Hina

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, 12. rujna, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas su izvijestili da ugovaraju punktove hitne pomoći u pojedinim gradovima i mrežu specijalista ortodonata, oralnih kirurga, specijalista oralne medicine, protetike, endodoncije i dentalne patologije, dok će u narednom ugovornom razdoblju, od 2013. do 2015., staviti naglasak na financiranje preventivnih aktivnosti ugovorenih doktora dentalne medicine



ZAGREB – Povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, 12. rujna, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas su izvijestili da ugovaraju punktove hitne pomoći u pojedinim gradovima i mrežu specijalista ortodonata, oralnih kirurga, specijalista oralne medicine, protetike, endodoncije i dentalne patologije, dok će u narednom ugovornom razdoblju, od 2013. do 2015., staviti naglasak na financiranje preventivnih aktivnosti ugovorenih doktora dentalne medicine.


Iz HZZO-a navode kako će se pritom mjeriti poboljšanja stanja oralnog zdravlja, kako pojedinog pacijenta, tako i cijele populacije.


Podsjećaju da trenutno u mreži javno–zdravstvene službe ima 1956 doktora dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok je na popisu ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a 27 stomatoloških pomagala.




Lani su doktori dentalne medicine obavili 117.953 pregleda, odnosno zahvata nad osiguranicima HZZO-a za što je iz proračuna Zavoda plaćeno 68 milijuna kuna, a osiguranicima je ugrađeno 116.788 stomatoloških pomagala, za što je izdvojeno 67,7 milijuna kuna.


HZZO osiguranike poziva da posebnu pažnju obrate svom oralnom zdravlju, redovito posjećuju svoje izabrane doktore dentalne medicine (stomatologe) te da posvete pažnju oralnoj higijeni.


»HZZO poziva svoje osiguranike da barem jednom u šest mjeseci odu na preventivni pregled svojem izabranom stomatologu, jer preventivnim pregledima mogu otkriti i spriječiti zdravstvene probleme vezane za oralno zdravlje. Posebno pozivamo roditelje da svoju djecu redovito svoju vode na preventivne preglede stomatologu kako bi stekli naviku brige za oralno zdravlje. Napominjemo da HZZO prati rad svojih ugovornih stomatologa koji su prema ugovoru dužni 20 posto izvršene zdravstvene zaštite posvetiti prevenciji. Na taj je način HZZO obvezuje, ali i stimulira stomatologe da svoje pacijente potiču na redovitu brigu za svoje oralno zdravlje«, navodi se u priopćenju.