Omer Smajil teško do odgovarajuće skrbi

HZZO bez sluha? Teški invalid morao iz Zagreba na operaciju u Lovran – vlakom

Barbara Čalušić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Zagrepčanin je po preporuci kirurga odlučio kuk operirati u Lovranu, očekivao je da će mu HZZO odobriti sanitetski prijevoz, no odobren mu je samo u Zagrebu



RIJEKA » Omer Smajil iz zagrebačke Dubrave jučer je brzim vlakom stigao iz Zagreba u Rijeku kako bi otišao na operaciju kuka u Kliniku za ortopediju u Lovranu. Iako je »brzi« vlak iz Zagreba na riječki kolodvor došao sa zakašnjenjem dužim od 30 minuta, djelatnici HŽ-a bili su i više nego ekspeditivni, pa su teško pokretnog Smajila, kojem je Hrvatski zavod za javno zdravstvo odbio odobriti sanitetski prijevoz do Lovrana, dočekali na peronu i u jednoj minuti pomogli mu izaći iz vagona i ukrcati u taksi koji ga je dočekao na riječkom željezničkom kolodvoru.


  – Već sam to jednom rekao, a reći ću još jednom: Hvala Hrvatskim željeznicama od srca, poručio je Omer Smajil sjedajući u taksi.


  Za razliku od samih riječi hvale koje ima za HŽ, Smajil je ogorčen na hrvatsko zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Smatra da s obzirom na svoj stupanj invalidnosti ima pravo na sanitetski prijevoz do Lovrana koji nije dobio. Odgovornima smatra svoju liječnicu obiteljske medicine i HZZO za koje ističe da krše njegova ustavna prava.




  – Ustav kaže da smo svi jednaki, a pogledajte kako ja nepokretan moram ići na operaciju. Izabrao sam lovransku kliniku za operaciju kuka koji sam ozlijedio u prometnoj nesreći prije dvije godina na preporuku svog zagrebačkog specijalista, odnosno kirurga koji mi je operirao nogu. Lovran sam izabrao jer je poznato da tamo rade najbolji stručnjaci za ortopediju u Hrvatskoj i ta mi je operacija odobrena, ali ne i sanitetski prijevoz. Kad pomislim koliko sam ja života spasio vozeći vozilo hitne pomoći, ne mogu vjerovati da mi se ovo događa, kaže Smajil koji je bio vozač hitne pomoći, i u Rijeci i u Zagrebu, pa sebe na neki način smatra i zdravstvenim radnikom.


  Unatoč činjenici što je praktički nepokretan i ima zakazanu operaciju, Omer Smajil prema objašnjenju koje smo dobili iz HZZO-a ima pravo na sanitetski prijevoz, ali ne do Lovrana. Naime, prema zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, osigurana osoba ima pravo na sanitetski prijevoz do najbliže ugovorene zdravstvene ustanove koja može pružiti traženu zdravstvenu zaštitu. Budući da Smajil živi u Zagrebu gdje je operaciju mogao obaviti u čak nekoliko različitih ortopedskih klinika, sanitetski prijevoz u njegovom slučaju ograničen je na područje Zagreba. Na pitanje hoće li Smajilu biti barem nadoknađeni putni troškovi od Zagreba do Lovrana, u HZZO-u tvrde da je taj postupak još u tijeku.   


  Omer Smajil jučer je zaprimljen u lovransku bolnicu, a kako je potvrdio ravnatelj Klinike za ortopediju prof. dr. Branko Šestan, bit će operiran ovaj tjedan. Točan dan operacije još nije poznat budući da Smajil nema potpunu medicinsku dokumentaciju te treba obaviti još nekoliko pretraga prije same operacije.