Vrlo zarazan virus

HZJZ sumnja na pojavu ospica u Zagrebu

Hina

Necijepljene osobe, koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom, mogu se zaštititi ako se cijepe u roku 72 sata nakon izlaganja infekciji, napominje HZJZ



Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u utorak da je tijekom prosinca postavljena sumnja u pojavu ospica kod troje mladih, necijepljenih ljudi unutar iste obitelji u Zagrebu, a dosad prikupljeni podaci upućuju da se prvi bolesnik zarazio u inozemstvu.


Iz HZJZ-a stoga pozivaju liječnike da uzmu u obzir i mogućnost ospica kada imaju pred sobom pacijenta s temperaturom i osipom, s obzirom da većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnika s tom bolešću, zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima u Hrvatskoj.


Necijepljene osobe, koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom, mogu se zaštititi ako se cijepe u roku 72 sata nakon izlaganja infekciji, napominje HZJZ.




Nakon što se ta visoko zarazna bolest pojavila u susjednoj BiH i Sloveniji, iz HZJZ-a su u studenom poručili da se u Hrvatskoj zbog visoke procijepljenosti stanovništva ne očekuje širenje bolesti.


U susjednoj BiH epidemija ospica traje od veljače, a Slovenski institut za javno zdravlje krajem prošloga mjeseca proglasio je opasnost od epidemije.


Virus ospica ima visoki stupanj patogenosti i zaraznosti te postoji opasnost da se bolest proširi na osjetljive osobe, tj. one koje nisu preboljele bolest ili se nisu cijepile.


MRP cijepljenje protiv ospica pruža učinkovitu zaštitu, a provodi se prema programu nakon navršenog 12. mjeseca života djeteta i kod upisa u prvi razred osnovne škole, navodi HZJZ.