Neuobičajeni javni pozivi

HŽ Putnički prijevoz i TŽV Gredelj: Jedna tvrtka, dva natječaja, a oba – jednako neozbiljna

Gabrijela Galić

HŽ PP traži ulagače za TŽV Gredelj, čiji je vlasnik, a Gredelj je isti poziv odavno oglasio te je trebao biti zaključen sredinom prosinca 2017. U međuvremenu je priveden stečajni upravitelj Pero Hrkać,  a novi je stečajac produžio natječaj do konca   siječnja, ali ne na svim jezicima iz »prve verzije«



ZAGREB HŽ Putnički prijevoz (HŽ PP) traži zainteresirane ulagače koji bi u suradnji s tim državnim željezničkim prijevoznikom predali pismo namjere za ulaganje ili dokapitalizaciju TŽV-a Gredelj. No, objava javnog poziva HŽ Putničkog prijevoza ili primitak pisma namjere zainteresiranog suinvestitora, ili mogućeg strateškog partnera »nema za posljedicu obvezu sklapanja ugovora o zajedničkom ulaganju niti može predstavljati osnovu za bilo kakav zahtjev ili pravo tih osoba da zatraže ispunjenje bilo kakve činidbe od strane HŽ Putničkog prijevoza po bilo kojoj osnovi, kao niti nikakvu osnovu za ulazak u vlasničku strukturu HŽ Putničkog prijevoza«, ističe se u javnom pozivu.


Poziv HŽ Putničkog prijevoza u čijem je vlasništvu TŽV Gredelj, tvrtka u stečaju, ukazuje da je država spremna aktivno sudjelovati u podizanju tog poduzeća. Međutim, sam javni poziv HŽ Putničkog prijevoza koji traži suradnika ili suradnike koji će se, moguće, javiti na drugi natječaj – koji je objavio TŽV Gredelj – donekle pokazuje neozbiljnost.


Stečajne malverzacije


Naime, javni poziv za iskazivanje interesa investitorima ili strateškim ulagačima u TŽV Gredelj ta je kompanija u stečaju odavno oglasila. Strateške partnere počeo je tražiti još prošle godine bivši stečajni upravitelj te tvrtke Pero Hrkać. Upravo zahvaljujući njemu TŽV Gredelj je pred kraj prošle godine ponovo došao u žižu javnosti. U studenom je, naime, Hrkać zajedno s Vesnom Malenicom, sutkinjom Trgovačkog suda i suradnicima priveden zbog malverzacija u stečajnim postupcima teškima 45 milijuna kuna. Vrlo brzo mu je i određen istražni zatvor. Javni poziv koji je Hrkać objavio trebao je biti zaključen sredinom prosinca prošle godine. No, interesa investitora očito nije bilo te je odlukom odbora vjerovnika javni poziv produžen do kraja ovog mjeseca. A premda je još u studenom prošle godine tadašnjem stečajcu Gredelja određen istražni zatvor, u natječajnoj dokumentaciji objavljenoj na hrvatskom, njemačkom, ruskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku i dalje se uredno navodi kako se zainteresirani za dodatne informacije mogu obratiti stečajnom upravitelju Hrkaću putem maila ili telefona.

On, zbog objektivnih okolnosti, stečajni upravitelj te tvrtke nije i to još od 24. studenoga prošle godine kada je Trgovački sud imenovao Tomislava Đuričina da vodi stečajni postupak TŽV-a Gredelja. Što znači i da je, s obzirom na vrijeme kada je imenovan, novi stečajni upravitelj taj koji je natječaj produžio do konca siječnja ove godine, ali je zaboravio ispraviti dio njegova sadržaja. Koliko se ozbiljno pristupa mogućim investitorima svjedoči i činjenica da je informacija o produženju roka za dostavu ponuda objavljena samo na hrvatskom jeziku. Primjerice, startni javni poziv objavljen i u Railway Gazette Internationalu, gdje stoji da se natječaj zatvara 15. prosinca prošle godine, ali ako netko, unatoč isteku roka, klikne na poveznicu s više informacija – web stranicu TŽV-a Gredelj – vidjet će da je rok produžen do kraja siječnja. Naravno, ako razumije hrvatski.


Proaktivno djelovanje




Vlasnik TŽV-a Gredelj – HŽ PP, pak, odlučio je proaktivno djelovati u slučaju tog potpuno devastiranog poduzeća jer mu je u interesu da tvrtka u stečaju taj postupak završi i »u novim okolnostima nastavi nesmetano obavljati djelatnosti zbog kojih je osnovano«. U svom pozivu zainteresiranim stranama ističe kako ga objavljuje na temelju poziva TŽV-a Gredelj, na koji bi se HŽ PP moguće javio ako nađe odgovorajućeg partnera za posao. No, ako i nađe partnera za taj posao HŽ PP će teško stići rok za dostavu ponuda. Naime, zainteresirani strateški partneri interes za suradnju s HŽ PP-om bi trebali dostaviti zaključno s 26. siječnjem. Pismo namjere uz iskazivanje interesa u pisanom obliku, među ostalim, treba sadržavati opis načina poslovne suradnje s HŽ PP-om, opis načina ulaganja i rokove u kojima bi se ostvarila poslovna suradnja te opis stručnih sposobnosti u realizaciji ili upravljanju sličnim poslovima. S obzirom na pošiljke koje mogu pristići poštom, HŽ PP zasigurno »ponude« neće otvarati tog 26. siječnja, a sve i da ih otvori, trebat će im vremena za njihovu ocjenu. Tako je i pitanje bi li s mogućim strateškim partnerom, ako uopće netko bude zainteresiran, HŽ PP uspio predati dokumentaciju na Gredeljev javni poziv koji se zatvara 31. siječnja. Ili se računa kako će i taj rok biti probijen, odnosno da će se ponovo produžiti rokovi za dostavu dokumentacije. No, u tom slučaju valjalo bi malo ozbiljnije pristupiti kreiranju javnog natječaja.