Novi napadi

HVIDRA ne odustaje od Pupovca: ‘Gdje su te ustaše o kojima priča? A u stranci ima dokazane četnike’

Dražen Ciglenečki

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Foto Goran Stanzl / PIXSELL

Sloboda govora vrijedi za sve ili je nema. Ne može se nekoga žurno progoniti zbog nečega što je rekao, a kad Pupovac Hrvatsku uspoređuje s NDH, to može čekati i pronalaze se opravdanja



ZAGREB – Pojedine izjave Milorada Pupovca lagano su zaljuljale vladajuću koaliciju, koja se s vremenom ipak prestala baviti predsjednikom SDSS-a, ali u HVIDRA-i ne odustaju od ove teme. O Pupovcu su raspravljali i u petak navečer u Makarskoj, gdje se održavaju tradicionalne sportske igre HVIDRA-e.


Sastanak je, po svemu sudeći, bio buran jer je predsjednik njihovog Glavnog odbora Josip Periša, koji se iz HVIDRA-e najviše javno eksponirao u napadima na Pupovca, podnio ostavku i otišao. No, predsjednici svih županijskih organizacije su je odbili, pa Periša ostaje na čelu Glavnog odbora. Objasnio nam je da je iz dva razloga svoj mandat stavio na raspolaganje, jedan se tiče Pupovca, a drugi je isključivo vezan za Vladu Andreja Plenkovića.


– Bio sam isprovociran objavom premijera Plenkovića u četvrtak da nam je za igre iz državnog proračuna dodijeljeno milijun kuna, što ne odgovara činjenicama. To je bio jedan bezobrazan spin, kako bi se javnost uperilo protiv nas i opet stigmatiziralo ratne vojne invalide. Istina je ta da je HVIDRA ove godine aplicirala za četiri projekta koji se financiraju iz proračuna i to u ukupnom iznosu milijun i pol kuna. Od te se svote 800 tisuća kuna odnosi na igre, a to je najmanji novac što ga je HVIDRA ikad dobila u tu svrhu. Recimo, tri saborska zastupnika SDSS-a godišnje državu koštaju milijun kuna, otkrio nam je Periša prvi razlog svoje ostavke.Drugi je, kaže, inertnost Državnog odvjetništva u slučaju Pupovčevog intervju za portal Radiosarajevo.ba, ali i kad su u pitanju zločini počinjeni u Domovinskom ratu.

Gdje su ustaše?!


– Ne razumijem kako DORH nije bio u stanju u mjesec dana analizirati tih nekoliko izjava. Nadalje, počinitelji ratnih zločina nisu procesuirani niti nakon više od 20 godina. Doživio sam osude jer sam rekao da je Pupovac zloćudni tumor na najosjetljivijem dijelu tijela Hrvatske, a sada tvrdim da su Državno odvjetništvo i općenito pravosuđe u Hrvatskoj zloćudni metastazirani tumor. Sloboda govora vrijedi za sve ili je nema. Ne može se nekoga žurno progoniti zbog nečega što je rekao, a kad Milorad Pupovac Hrvatsku uspoređuje s NDH i širi antihrvatsko raspoloženje, to može čekati i pronalaze se opravdanja. Gdje su te ustaše o kojima on priča? A u svojoj stranci ima dokazane četnike i mi ih znamo. Možemo mi ići i puno dalje u svemu ovome, upozorava predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e. Bez obzira na vrlo negativno mišljenje o DORH-u, Periša naglašava da će kao legalist prihvatiti svaki njihov pravorijek o Pupovcu, a temeljem brojnih kaznenih prijava što su protiv njega podnesene posljednjih tjedana.


HVIDRA nema ništa protiv srpske manjine




Iz HVIDRA-e uvijek ističu da nemaju ništa protiv srpske nacionalne manjine, a Periša to argumentira i podatkom da se u Makarskoj okupilo stotinjak ratnih invalida koji su srpske nacionalnosti. Periša nam je ispričao i da se ovih dana zauzeo da branitelj Goran Macura, inače Srbin, dobije posao domara u sjedištu Policijske uprave šibensko-kninske.


– Nisam uspio, iako Macura ima više od 1.000 dana borbenog sektora. Natjecao se za to radno mjesto s mjesečnom plaćom 3.500 kuna, ali nije prošao sigurnosnu provjeru. Za rat je bio dobar. Osobno sam Macuri od ministra Davora Božinovića ishodovao potvrdu da kao branitelj ima prednost pri zapošljavanju. Pisao sam i premijeru Plenkoviću, naveo sam u tom pismu da bi Macura da je otišao 1991. godine u četnike sada kao član SDSS-a radio u nekom javnom poduzeću. Ali, Macura svejedno nije primljen za domara, ogorčen je Periša.


Čovjek o kojem govori je početkom godine kao privremeni domar demonstrativno zaključao vrata jedne šibenske škole, ali policija je to ocijenila kao performance, a ne kazneno djelo.