Otac daktiloskopije

HVARANIN KOJI JE ‘IZMISLIO OZBILJNU POLICIJU’: Rodio se prije 160 godina i kriminalistici dao nemjerljiv doprinos

Hina

foto: Genisu Croatia

foto: Genisu Croatia

U La Plati je 1923. otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a zagrebački Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a Hrvatske od 1977. nosi njegovo ime.



ZAGREB/HVAR – Stošezdeseta obljetnica rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića koji je prvi shvatio vrijednost uzimanja otisaka prstiju radi identifikacije ljudi te ga počeo primjenjivati u praksi proslavljena je u njegovom rodnom mjestu Hvaru, u gradskom parku gdje se nalazi mozaik “Otisak prsta”, ali i Vučetićeva bista s natpisom „…izumitelj koji je po parstu pripozna čovika”.


Vučetić je 1884. emigrirao u Argentinu gdje se zaposlio u Središnjem policijskom uredu i ubrzo postao voditelj Odjela za statistiku. Prema Hrvatskoj enciklopediji Vučetić je prvi spoznao vrijednost uzimanja otisaka prstiju radi identifikacije te ga počeo primjenjivati. Službu za identifikaciju osnovao je u La Plati, a njegov desetoprstni sustav identifikacije, nazvan argentinskim ili Vučetićevim sustavom, službeno je uveden u Argentini 1902., a potom na nesreću kriminalaca i u drugim zemljama. Vrijednost njegova sustava je u jednostavnosti i širokim mogućnostima praktične primjene.


U La Plati je 1923. otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a zagrebački Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a Hrvatske od 1977. nosi njegovo ime.




Obljetnica Vučetićeva rođenja obilježena je u Gradu Hvaru suradnjom Grada Hvara, Hrvatske matice iseljenika i Ministarstva unutarnjih poslova, objavio je MUP na internetskim stranicama.


Svečanost obilježavanja započela je u hvarskom gradskom parku, a nastavljena je u Gradskoj lođi otvorenjem izložbe, odnosno predstavljanjem multimedijalnog projekta “Vučetić/Vucetich”, autorice Ljerke Galic, voditeljice Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika, koji je nastao u povodu obilježavanja 150. godišnjice njegovog rođenja.


Izložbeni paviljon, djelo arhitekta Davida Lušičića, u obliku je tlocrtne derivacije papilarne linije otiska prsta, a na 16 primjeraka izložena je građa iz života i postignuća Ivana Vučetića.


Sprava koju je on nazvao “Daktilonom” postavljena je u središnjem dijelu izložbe i predočava tipove otisaka za svaki prst lijeve i desne ruke. Eksponati za izložbu posuđeni su iz Policijskog muzeja argentinskog grada La Plate koji je osnovan nakon što je Vučetić svu svoju ostavštinu darovao tom gradu te bio prvim direktorom muzeja nekoliko mjeseci prije smrti.


U gradskom parku u Hvaru nalazi se mozaik “Otisak prsta” umjetnice Tonke Alujević, te Vučetićeva bista, rad kipara fra Joakima Jakija Gregova s natpisom „IVAN VUČETIĆ, FORANIN, 1858 – 1925, IZUMITELJ DAKTILOSKOPIJE KOJI JE PO PARSTU PRIPOZNA ČOVIKA”. Rođen je na Hvaru 20. srpnja 1858. a umro je u Doloresu 25. siječnja 1925.