Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Žale se Baričeviću

HUP se Europskoj komisiji žali na Vladino odustajanje od outsourcinga

HUP se Europskoj komisiji žali na Vladino odustajanje od outsourcinga
HUP se Europskoj komisiji žali na Vladino odustajanje od outsourcinga
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2014. u 13:15 2014-07-07T13:15:47+02:00

HUP-ovi predstavnici još su jednom ustvrdili da je odabir modela spin off-a uslužnih djelatnosti u državnu tvrtku neodgovoran prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom i privatnom sektoru

ZAGREB – Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) požalili su se voditelju Predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Branku Baričeviću na Vladinu odluku o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti iz javnih i državnih službi (outsourcinga), ističući kako je time Vlada odustala od jedine ozbiljnije reforme javne i državne uprave.
HUP-ovci su odustajanje od outsourcinga ocijenili dodatnim utegom za javni dug i neizvjesnost preokreta negativnih gospodarskih trendova te, u kontekstu uporno loših gospodarskih trendova i obveza Hrvatske preuzetih u sklopu procedure prekomjernog deficita, iznijeli Baričeviću zabrinutost jer se ne provode nužne reforme, priopćeno je danas iz HUP-a.

Baričević je potvrdio da je tu problematiku već komunicirao prema Bruxellesu, podsjetivši da je Hrvatska preuzela obaveze prema EK-u vezane uz proceduru prekomjernog deficita, ali i uz europski semestar kroz čije mehanizme EK redovno prati poteze u smjeru ispravljanja makroekonomskih neravnoteža i provedbe programa gospodarskih i strukturnih reformi država članica.

HUP-ovi predstavnici još su jednom ustvrdili da je odabir modela spin off-a uslužnih djelatnosti u državnu tvrtku neodgovoran prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom i privatnom sektoru.

Građani će i dalje dobivati lošiju i skuplju uslugu, a formiranjem nove državne mega-tvrtke s povlaštenim položajem na tržištu ugrozit će se privatna inicijativa i oko 10.000 radnih mjesta u privatnom sektoru, upozorava HUP.

Vlada je unatoč teškom stanju u javnim financijama i preuzetim obvezama u sklopu procedure prekomjernog deficita svjesno odlučila izbjeći model izdvajanja koji bi, prema izračunima same Vlade, rezultirao sa čak 400 milijuna kuna većim uštedama godišnje od onih koje se planiraju u sklopu modela spin off-a.

Te se uštede ne odnose na broj trenutno zaposlenih i njihova prava jer su ona prilikom izdvajanja zaštićena europskim direktivama i hrvatskim Zakonom o radu, kaže se u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.