Prikupljanje donacija

HUMANITARNA AKCIJA ‘OMILJENI CVIJET ANE RUKAVINA’ U više od 100 gradova i općina SDP-ov Forum žena prodavao tulipane

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ



ZAGREB Diljem Hrvatske danas se održala akcija „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“,  tradicionalna humanitarna akcija SDP-ovog foruma žena. 


U više od 100 gradova i općina, na više od 100 lokacija, na posebnim štandovima su se prodavali tulipani, omiljeni cvijet djevojke koja je svojom preranom smrću zbog teške bolesti pokrenula Hrvatsku, podigla građane na noge i stvorila impozatnu mrežu donatora matičnih stanica zahvaljujući kojoj su dosad spašene stotine života.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ





I prodajom tulipana prikupljale su se novčane donacije građana za Zakladu Ana Rukavina, koja i danas velikim dijelom ovisi o donacijama dobrih ljudi.  


Akcija se odvija devetu godinu zaredom, a cilj joj je poduprijeti aktivnosti kojima Zakjlada pomaže razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, te promicanju i poticanju mladih stručnjaka u području hematologije i srodnih specijalizacija. 


Izuzetno uspješna zaklada nastala je na naporu civilnog društva, prije svega angažiranju Anine majke Marije Rukavine, a onda i građana koji su naprosto pohrlili odazvati se akcijama prikupljanja podataka za bazu potencijalnih dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica.


Na sličan način, građani su se odazvali novčanim prilozima kad se radilo o liječenju malene Nore Šitum, a onda jednako zdušno  i kad je trebalo pomoći maloj Mili Rončević.