Pravaško proljeće

HSP želi koaliciju pravaških opcija: Stranku preuzima Starčević, a vraća se i – Dobroslav Paraga?

Zlatko Crnčec

HSP pozvao prvog predsjednika stranke Dobroslava Paragu da im se ponovo pridruži / B. ŠĆITAR/PIXSELL

HSP pozvao prvog predsjednika stranke Dobroslava Paragu da im se ponovo pridruži / B. ŠĆITAR/PIXSELL

Dobroslav Paraga bio je prvi predsjednik HSP-a nakon uvođenja demokracije u Hrvatsku 1990. godine. Vodio je stranku na parlamentarnim izborima 1992. godine, a tada se kandidirao i za predsjednika Republike



ZAGREB – HSP pokušava stvoriti koaliciju pravaških stranaka za lokalne izbore koji će se održati u svibnju ove godine, a kroz inicijativu »HSP je dom za sve pravaše« razgovara o povratku s nekim od nekadašnjih članova među kojima je i prvi predsjednik stranke nakon 1990. Dobroslav Paraga.


– Kroz našu inicijativu »HSP je dom za sve pravaše« želimo okupiti ne samo manje pravaške stranke nego smo pozvali i našeg prvog predsjednika Dobroslava Paragu da nam se ponovo pridruži. Razgovarao sam s Paragom, poznajemo se budući da sam u stranci dugi niz godina. On je spreman razgovarati o povratku, ali ima i zazor od toga s obzirom na sve što se događalo u stranci dok je on bio u njoj. Ali ostavio je prostor za razgovore. Ipak je on bio naš prvi predsjednik. Svakako želim reći da su vrata otvorena i svima ostalima koji su morali napustili stranku jer su u njoj doživjeli neugodnosti – kazao je za naš list dopredsjednik HSP-a Zvonko Mlakić.


Zajednički na izbore


Dobroslav Paraga bio je prvi predsjednik HSP-a nakon uvođenja demokracije u Hrvatsku 1990. godine. Vodio je stranku na parlamentarnim izborima 1992. godine, a tada se kandidirao i za predsjednika Republike. Paraga je bio četvrti s 5,4 posto dok je HSP dobio 7,06 posto glasova. Međutim, vrlo brzo nakon toga Paraga ulazi u sukob s članovima vodstva HSP-a okupljenim oko Ante Đapića. Rasplet se dogodio u rujnu 1993. kada je Đapić organizirao Izvanredni sabor stranke u Kutini na kojem je Paraga smijenjen, a on došao na čelo stranke. Paraga je potom osnovao HSP 1861 s kojim je potom izlazio na izbore bez većeg uspjeha. Paraga je jučer bio nedostupan za komentar.




HSP već nekoliko mjeseci pregovara o zajedničkom izlasku na izbore sa Autohtonim HSP-om koji vodi Dražen Keleminec, te s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP) na čijem je čelu Davor Trbuha.


– Održali smo već nekoliko krugova razgovora i imali nekoliko zajedničkih aktivnosti. Tako smo, na primjer, zajednički otišli na obilježavanje 25. godišnjice srpske okupacije Vukovara i položili zajednički vijenac. U svakom slučaju, očekujem da se konačni dogovor o zajedničkom izlasku na izbore dogodi nakon našeg Izbornog sabora koji će se održati 25. veljače ove godine na kojem će biti izabran novi predsjednik stranke – rekao je Mlakić.


Ni jedan mandat


Rok za prijave traje do ponoći 18. siječnja. Formalno se još uvijek nitko nije prijavio, ali je svoju kandidaturu najavio povratnik u stranku, poduzetnik iz Ličko-senjske županije Karlo Starčević. HSP na parlamentarnim izborima 11. rujna prošle godine nije osvojio ni jedan saborski mandat.


Mlakić kaže da se osim s HČSP-om i A-HSP-om o zajedničkom izlasku na lokalne izbore razgovara i s nekim manjim pravaškim strankama i opcijama.


– U svakom slučaju, ne dolaze u obzir jedino pregovori s HSP-om dr. Ante Starčević i to zbog toga što naše članstvo ovu stranku doživljava kao produženu ruku HDZ-a. Ali primamo natrag naše brojne nekadašnje članove koji su otišli u HSPAS, a sada su doboko razočarani politikom koju vodi ta stranka i njeno vodstvo – rekao je Mlakić.