Problem više od 320 tisuća blokiranih

HSLS s Blokiranima pokreće inicijativu za izradu novog ovršnog zakona

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Članica vladajuće Domoljubne koalicije HSLS u ponedjeljak je s udrugom Blokirani pokrenula inicijativu za izradu ovršnog zakona po kojem se računi ne bi blokirali bez pravomoćne presude, a ovrhe provodile nad jedinom nekretninom ovršenika



ZAGREB Članica vladajuće Domoljubne koalicije HSLS u ponedjeljak je s udrugom Blokirani pokrenula inicijativu za izradu ovršnog zakona po kojem se računi ne bi blokirali bez pravomoćne presude, a ovrhe provodile nad jedinom nekretninom ovršenika.


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je na konferenciji za novinare kako očekuje od nove Vlade da riješi problem više od 320 tisuća blokiranih jer je to bilo jedno od njihovih predizbornih obećanja.


Upitan je li o izradi zakona razgovarao s ministrom pravosuđa u čiji resor spadaju ovrhe, Kosor je kazao da je to tema za cijelu Vladu na čelu s premijerom, a za njih iz vlade obaveza zbog obećanja.




»Ovih dana predsjednik Vlade najavio je da će se okrenuti reformama. Nadam se smo preživjeli sve dječje bolesti nove vlasti i da ćemo se baciti na životne probleme građana«, kazao je čelnik HSLS-a.


Ta stranka želi da se u idućih nekoliko mjeseci krene s reformom, odnosno da se krene u pripremu jedinstvenog ovršnog zakona, a jedna je mogućnost da HSLS izradi nacrt zakona ako odmah ne dođe do inicijative Vlade i nadležnih ministarstava.


Po Kosorovim riječima jedan od najvećih problema je pitanje ovršnog zakona, odnosno više zakona koji se odnose na blokirane račune.


S obzirom da je od 1996. bilo desetak izmjena zakona i na stotine izmjena odredbi, Kosor je ustvrdio da takvi zakoni više nisu upotrebljivi niti su riješili problem jer broj blokiranih i dalje raste.


Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin kazala je kako očekuje da će im se uz pomoć HSLS uspjeti reaktualizirati zahtjev za »deblokadom Hrvatske« jer Domoljubna koalicija u protekla tri mjeseca nije puno poradila po obećanju za rješavanjem tog pitanja.


Broj blokiranih je u međuvremenu porastao na više od 327 tisuća, a dug i dalje kroz kamate mjesečno raste po pola milijarde, što u udruzi nazivaju »legaliziranim kamatarenjem ili lihvarenjem«.


Kervatin je ispričala kako današnju prezentaciju doživljava kao ‘deja vu ‘ jer je prije par mjeseci udruga sjedila s HDZ-om, ali se ništa nije dogodilo.


»Nadam se da će se sad krenuti zajedno s Domoljubnom koalicijom u pisanje novog zakona«, rekla je čelnica udruge, dodavši da uz pisanje novog zakona kojim bi se eliminirale sve protustavnosti kao i odredbe suprotne europskim direktivama traže i moratorij na postojeće ovrhe.


Osim što se novim zakonom računi ne bi blokirali bez pravomoćne presude, a ovrhe provodile nad jedinom nekretninom ovršenika, žalba bi odgađala izvršenje, a imovina se ne bi prodavala ili oduzimala ispod tržišne vrijednosti.


HSLS je, kaže Kosor, još u veljači 2013. podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti ovršnog zakona, odnosno, zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, sporeći da se ljudima skidaju sredstva s računa bez obavijesti i suglasnosti, no tek su nedavno dobili odgovor.


»Nećete vjerovati, trebalo im je tri godine da nam se obrate, dobili smo obavijest prije mjesec dana da traže nadopunu, trebalo im je tri godine da utvrde da trebaju još nešto pojasniti«, kazao je Kosor, koji se nada da će novi sastav Ustavnog suda biti brži.


Novinare je zanimalo može li se govoriti da je Vlada preživjela dječje bolesti s obzirom da Milan Bandić u tjedan dana drugi put spominje njezinu rekonstrukciju, no, Kosor je kazao kako će ponoviti treći put u tjedan dana da nema ništa od preslagivanja u Vadi.