Konferencija u Opatiji

HRVATSKO NOVČANO TRŽIŠTE: Predsjedničin savjetnik oštro kritizirao Vladinu ekonomsku politiku

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Marko Jurčić ocijenio odličnim samo rad Ministarstva financija, ali jedna reforma, kaže, ne čini reformski paket. Od obećanog rasta od 5 posto nije ostalo ništa, rekao je. Vujčić veli da je rast ispod 3 posto, što je i dobro i loše. 



OPATIJA – Marko Jurčić, savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, oštro je kritizirao ekonomsku politiku Vlade, na konferenciji Hrvatsko novčano tržište koja je počela u Opatiji. Jurčić kaže da obećanog rasta gospodarstva od 5 posto ništa nije ostalo, rast se procjenjuje na 2,7 posto, a prirodni potencijal rasta hrvatskog gospodarstva je 2 posto što je prenisko.


– O reformama se puno priča, ali nedostaje ambicije. Jedna lasta ne čini proljeće, kao što samo jedna reforma ne čini reformski paket. Rezultati Ministarstva financija su odlični, ali gdje je ostalo, drugi to ne prate, ocijenio je Jurčić, opisavši neke poteze, odnosno pogled na te poteze populističkim i poraznim. Kaže da se hvalimo time što veliki broj ljudi neće trebati plaćati porez, no pitanje je, kaže, treba li se veseliti tome što je veliki dio građana i ispod tog najnižeg poreznog razreda, odnosno, jesmo li sretni s time što cijelu državu činimo socijalnim slučajem, kaže.


To nije nešto što bi nas trebalo veseliti, potrebne su reforme, a prva i osnovna je reforma javne uprave jer je javna uprava ta koja bi trebala provoditi druge reforme, no imati ona, ovakva, za to potreban kapacitet. Ako je istina da je sav potencijal iscrpljen reformom vezanom za sustav Agrokora, a što je zapravo izvan segmenta javne uprave, onda se o tom reformskom potencijalu itekako treba pitati, zaključio je. Boris Vujčić, guverner HNB-a, malo je ublažio ove procjene istaknuvši da HNB u ovoj i idućoj godini očekuje rast ispod 3 posto, što je dobro, jer se dio pokazatelja popravlja, a loše ako mislimo da Hrvatska može bolje, što je opet vezano uz reforme.




Na izravno pitanje, slaže li se s Jurčićevim procjenama, Vujčić je odgovorio da je Jurčić govorio o reformama, o čemu on ionako stalno govori. Suradnju s premijerom Plenkovićev ocijenio je vrlo dobrom, s tim da se, kaže, najviše surađuje na projektu uvođenja eura. Što se tiče novog mandata, odnosno na pitanje je li zainteresiran da opet bude guverner, kaže da će to reći onom tko ga pita, ako ga pita.