Marija Pejčinović Burić

HRVATSKA ŠEFICA DIPLOMACIJE ‘Iznenađeni smo najavom da predsjednica neće ići u Marakeš’

P. N.

'Niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz migracije', kazala je na početku ministrica Pejčinović BuriĆ



Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je danas konferenciju za medije na temu „Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama“.


‘Niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz migracije’, kazala je na početku ministrica Pejčinović Burić, prenosi N1 televizija.


‘Države članice se Kompaktom ne obvezuju prihvaćati migrante’, rekla je ministrica. ‘Trenutno su u Hrvatskoj tijeku međuresorne konzultacije oko ovoga dokumenta’, dodala je. Istaknula je da Kompakt uređuje samo pitanja regularnih migracija te da insinuacije o valu nekontroliranih migracija nisu utemeljene u ovom dokumentu.




Podsjetimo, predstavnici svih država koje ga podržavaju svečano bi ga prihvatili na skupu u Marakešu od 10. do 11. prosinca.


Prema medijskim napisima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Marakeš neće ići.


‘Iznenađeni smo najavom da predsjednica neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu’, rekla je Pejčinović Burić.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače, u nedavnom je obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila je “uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju. Vjerujemo da nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marrakechu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour”, dio je njezina govora koji se može vidjeti i na stranicama predsjedničkog ureda.


No naknadno se, izgleda, predomislila, barem ako je sudeći prema pisanom priopćenju kojeg je poslala ultradesnom novinaru Velimiru Bujancu, poručivši mu “da dijeli njegovu zabrinutost”.