Vrati koko što si pozobala

HRT od Radmana traži povrat 104.000 kuna za troškove njegovih privatnih sporova

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

»Pokrivanje troškova Radmanovih privatnih sudskih sporova temeljilo se na odluci koju je bivši glavni ravnatelj HRT-a sam o sebi donio. Riječ je o službenome dokumentu pod nazivom 'Odluka o sudskim troškovima odgovornih osoba i radnika HRT-a' od 14. svibnja 2015., odnosno o dokumentu 'Izmjena i dopuna Odluke o sudskim troškovima odgovornih osoba i radnika HRT-a od 9. srpnja 2015.'«, navodi HRT.



ZAGREB – Vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) zatražilo je od bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana povrat 104.068 kuna za troškove parničnih postupaka za njegova 23 privatna spora koja je tijekom svojega mandata pokrenuo na trošak HRT-a.


Kako Hina saznaje, zahtjev za povrat novca od Radmana podnesen je na preporuku interne revizije koja provodi nadzor nad poslovanjem i odlukama bivše uprave javne radiotelevizije, među kojima je bila i odluka o pokrivanju parničnih troškova glavnog ravnatelja.


»Pokrivanje troškova Radmanovih privatnih sudskih sporova temeljilo se na odluci koju je bivši glavni ravnatelj HRT-a sam o sebi donio. Riječ je o službenome dokumentu pod nazivom ‘Odluka o sudskim troškovima odgovornih osoba i radnika HRT-a’ od 14. svibnja 2015., odnosno o dokumentu ‘Izmjena i dopuna Odluke o sudskim troškovima odgovornih osoba i radnika HRT-a od 9. srpnja 2015.’«, navodi se u HRT-ovu odgovoru Hini.




Vodstvo HRT ističe da je ta odluka stavljena izvan snage sredinom ožujka, nakon Radmanove smjene. Također navodi da je Radman potpisao i odluku o svojevrsnoj podjeli troškova nakon pravomoćne presude u tim privatnim sporovima.


»Bivši glavni ravnatelj HRT-a sam sebi je potpisao izjavu kojom se utvrđuje da će u slučaju da pravomoćno uspije u sporu dosuđeni trošak sudskoga postupka uplatiti na žiroračun HRT-a. U slučaju da pravomoćno izgubi spor, obvezao se samo drugoj strani nadoknaditi trošak sudskoga postupka«, ističu s HRT-a.


Osim povrata troškova za privatne sporove od Radmana, HRT traži i povrat novca od bivšeg ravnatelja poslovanja Borisa Sruka, koji je pokrenuo četiri sudska postupka u kojima je 13.900 kuna troška platio HRT. »Ni gospodin Goran Radman niti gospodin Sruk do ovoga trenutka nisu podmirili spomenute troškove«, poručuju s HRT-a.


Radman nije htio komentirati tvrdnje novog vodstava HRT-a, a Sruk je bio nedostupan.


Među novijim sudskim sporovima koje je pokrenuo Radman je i onaj na temelju privatne tužbe protiv bivše urednice HTV-a Hloverke Novak Srzić zbog njezinog autorskog članka »Labrador s HRT-a donio mi je turiste«, u kojem je prvo ročište održano prošlog tjedna na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.


Prvo ročište očekuje se i u Radmanovu sporu protiv nakladnika »Bujice» na osječkom sudu u kojem bivši ravnatelj HRT-a traži naknadu štete od 90.000 kuna zbog, kako se navodi, niza neprovjerenih i neistinitih informacija i uvredljivih objeda kojima su mu povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled.