U izravnom prijenosu

HRT ništa nije naučio iz Prcelina slučaja: Biskup Košić ponovo se javno obračunao s demonima komunizma

Dražen Ciglenečki

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Misu biskupa Košića iz marijanskog središta u Gori prenosio je HRT. Odluka je, kažu na HRT-u, u skladu s programskim načelima i dogovorom s HBK-om



ZAGREB Sisački biskup Vlado Košić poznat je po svojim radikalno desnim politički stavovima. Iznio ih je u niz svojih javnih nastupa. Ali, unatoč tome je HTV u ponedjeljak izravno prenosio misu iz marijanskog središta Majke naših stradanja u Gori koju je vodio upravo Košić. I sisački biskup je ponuđenu priliku iskoristio kako bi se još jednom obračunao s demonima komunizma, ovaj put u kontekstu minhenske presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.


»U Njemačkoj 3. kolovoza nisu osuđena tek dvojica udbaša, nego čitav jugokomunistički sustav koji je ubijao hrvatske domoljube u inozemstvu. To nije dovoljno jasno rečeno, zato ponavljam: osuđena je komunistička Jugoslavija kao teroristička država i njezin komunistički režim kao zločinački jer je ubijao Hrvate i u inozemstvu! Stoga danas više ne mogu Hrvatskom vladati oni koji su štitili i štite ubojice i taj zločinački režim. Možda bi bilo dobro poslušati jednog bivšeg narodnog zastupnika u Hrvatskom saboru koji je predložio da se objavi popis svih onih koji su u Saboru 28. lipnja 2013. glasovali za zakon o zaštiti udbaša, pa da birači na skorim izborima znaju kada budu glasovali tko su bili zaštitnici ubojica i zločinaca i nipošto njih ne biraju«, objavio je Košić u Gori.


Programska načela


Prije tri mjeseca na javna televizija prenosila je iz Splita misu dominikanca Luke Prcele, tijekom koje je on kritizirao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zato što je negativno govorila o NDH. Premda je Prcela i prije toga veličao NDH i Antu Pavelića, na HTV-u su se početkom svibnja pravdali da nisu znali tko je on. Zanimalo nas je zato kako im je promaknuo i Košić.




»Obavješćujemo vas kako je odluka o prijenosu mise iz Gore kod Petrinje, prema riječima vršitelja dužnosti rukovoditelja Radne jedinice Produkcijski odjeli Hrvatske radiotelevizije Marija Raguža, donesena u skladu s programskim načelima i u dogovoru s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Ističemo kako je navedena župa prošla teška stradanja u Drugome svjetskom ratu te Domovinskome ratu«, odgovor je HRT-a. Ponavljaju da oni »ne mogu utjecati na izgovoreno tijekom izravnih prijenosa i emisija koje se emitiraju uživo« i da stavovi izrečeni u njihovim emisijama uživo nisu stajališta HRT-a.


Odjek u Mostu


U odgovoru ističu da je »Hrvatska radiotelevizija javna ustanova te stoga nije sudionica političkih procesa nego o njima nepristrano izvješćuje«. Inače, Košićeve poruke da se ne bira zaštitnike udbaša, pri čemu on aludira na Narodnu koaliciju predvođenu Zoranom Milanovićem, sigurno će posebno odjeknuti u Mostu. Krajem prošle godine, kad je predsjednik Mosta Božo Petrov dogovorio postizbornu suradnju s koalicijom Hrvatska raste, Košić ga je na Facebooku proglasio izdajnikom koji je Most »odveo u ralje komunista«. Nekoliko dana kasnije Petrov je raskinuo dogovor s Milanovićem i koalirao je s Tomislavom Karamarkom.