HRT bez komentara o pokretanju izvanrednog otkaza novinaru Šikanjiću zbog kritike Ivana Vrdoljaka

Hina



Vodstvo HRT-a u srijedu se oglasilo o pokrenutom procesu uručenja izvanrednog otkaza novinaru i uredniku Hrvatskog radija Miloradu Šikanjiću zbog navodnog govora mržnje u radijskoj emisiji u kojoj je kritizirao Ivana Vrdoljaka te u priopćenju s HRT-a ističu »kako radnopravne odnose te podatke povezane s njima, kao i dosad, ne komentiraju«.


No, kako je Hini neslužbeno potvrdio izvor blizak vodstvu HRT-a, protiv Šikanjića je krajem prošlog tjedna pokrenut proces izvanrednog otkaza zbog navodnog govora mržnje jer je gostujući u radijskoj emisiji »U mreži prvog» kritizirao povratak Ivana Vrdoljaka na čelo Hrvatske narodne stranke (HNS).Kao najsporniju izjavu novinara Hrvatskog radija, kako se doznaje, vodstvo HRT-a ističe Šikanjićevo stajalište da je Vrdoljak »politička lešina» na čelu, kako je istaknuo, klijentelističke stranke.

Šikanjić je to izrekao podsjećajući kako je javnost doznala da je Vrdoljak o koaliciji s HDZ-om pregovarao još kad je na čelu te stranke bio Tomislav Karamarko, a nakon toga i za vrijeme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića.


«Kada biračima pokažeš, ti koji si kao bio liberal i ušao na SDP-ovoj listi, da misliš da su stoka sitnog zuba, ti si po mom mišljenju politički mrtav. U svakom slučaju jedna politička lešina. Jednostavno, kad si moralno mrtav, onda si moralni leš. To je ono po čemu će Vrdoljak i svi koji ga podupiru zaudarati«, između ostaloga, izjavio je Šikanjić u radijskoj emisiji HRT-a emitiranoj 19. prosinca.




HNS je nedugo nakon toga javnoj radioteleviziji poslao priopćenje na temelju čega su odgovorni na HRT-u zaključili kako je Šikanjić u svojem nastupu koristio neprimjerene izraze – odnosno govor mržnje. U pokrenutom procesu mogućeg uručenja izvanrednog otkaza, Šikanjić je navodno već iznio svoju obranu tvrdeći kako je iznosio vrijednosne sudove, a ne govor mržnje.


Milorad Šikanjić novinar je s dugogodišnjim iskustvom, karijeru je započeo u Hini, a 1998. postao je prvi glasnogovornik i urednik Glasnika Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Od 2003. radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, a do nedavno je bio jedan od urednika emisije »U mreži prvog«, koja je 2015. osvojila Večernjakovu ružu. Kao politički komentator dosad je redovito gostovao u emisijama HRT-a.