Hrvatska obrtnička komora

HOK pozdravlja najavu da će se zamrzavanje švicarca odnositi i na obrtnike

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

»Zahvaljujemo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću što je prepoznao potrebe obrtnika i prihvatio prijedlog HOK-a da se mjera fiksiranja tečaja švicarskog franka primjeni i na kredite koji obrtnici imaju u toj valuti. Naš posao je štititi interese obrtnika te želimo da zajedno u sinergiji doprinesemo poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj«, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec



ZAGREB  Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravlja odluku premijera Zorana Milanovića da se u izmjene Zakona o kreditnim institucijama, koje su u saborskoj proceduri, unese odredba po kojoj će se tečaj švicarskog franka od 6,39 kuna primjenjivati i na kredite obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izvjestili su u četvrtak iz HOK-a.


»Zahvaljujemo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću što je prepoznao potrebe obrtnika i prihvatio prijedlog HOK-a da se mjera fiksiranja tečaja švicarskog franka primjeni i na kredite koji obrtnici imaju u toj valuti. Naš posao je štititi interese obrtnika te želimo da zajedno u sinergiji doprinesemo poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj«, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.


Iz HOK-a podsjećaju da su reagirali na donošenje mjere Vlade kojom se kroz fiksiranje tečaja švicarskog franka pomaže građanima koji imaju kredite u ‘švicarcima’, ali ne i obrtnicima koji imaju takve kredite.




Prema podacima HNB-a, na kraju rujna 2014. krediti obrtnicima u švicarskim francima (uključujući i kredite u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima) iznosili su 62,9 milijuna kuna.


HOK je u svom reagiranju napomenuo da obrtnici podržavaju Vladina nastojanja za pronalaskom adekvatnih rješenja za zadužene radnike zaposlene kod obrtnika, ali istovremeno traže pomoć i za sve poslodavce koji su u problemima iz istog razloga kao i njihovi djelatnici.


Stoga ohrabruje najava premijera da će se izaći u susret članovima HOK-a te se u HOK-u nadaju da je to jedna od mjera koja će doprinijeti zaustavljanju drastičnog pada broja obrta.