Manifestaciju dijaspore iskoristio za uvrede

HODAJUĆI INCIDENT ŽELJKO GLASNOVIĆ: Hrvatska novinarka iz Berlina opisala brutalni verbalni napad hrvatskog saborskog zastupnika

P. N.

snimio PIXELL / Patrik Macek

snimio PIXELL / Patrik Macek

- Suprugu dajem znak da se uopće ne miješa, ne reagiram, ignoriram uvrede. Kolegica Aleksandra Brnetić pokušava razjarenog Glasnovića smiriti riječima: „Pa dajte se smirite, samo sebi time još više štetite.“ No, ne uspijeva, uvrede se nastavljaju, piše novinarka Hrvatskoga glasa Berlin.



Umirovljeni general i saborski zastupnik Željko Glasnović još jednom je potvrdio svoju reputaciju “hodajućeg incidenta”. Posljednji njegov ispad dogodio se na završnoj večeri manifestacije Večernjakova domovnica, koju je u njemačkom Bad Homburgu kod Franfurta organizirao hrvatski dnevni list. Između ostalog, na manifestaciji je gpostovala i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, ali i drugi “uglednici” iz Hrvatske, među kojima i saborski zastupnik dijaspore – spomenuti Glasnović. Potonji se, kako tvrde svjedoci, u svom stilu pobrinuo da večer ne prođe mirno i dostojanstveno. Na njegovoj meti našla se Sonja Breljak, novinarka koja piše za internet portal Hrvatski glas Berlin. Za ovaj portal novinarka je opisala kako je izgledao njezin susret sa saborskim zastupnikom koji u Hrvatskoj predstavlja dijasporu i uvažen je kao uračunljiv čovjek.


– Ispred ulaza u dvoranu slikam se s kolegicama drugih dvaju portala, Marijanom Dokoza i Ružom Studer Babić. Naime, nas tri žene vodimo portale u Njemačkoj i Švicarskoj – Fenix, Hrvatski glas Berlin i Moja domovina. Priključuju nam se i kolegice Aleksandra Brnetić i Katarina Pejić, a pozivamo i Stipu Puđa za zajedničku fotografiju. Fotoaparat je u rukama mog supruga. U tom trenutku, dok nastaje zajednička fotografija, svi čujemo glasni povik: „S ovom u plavoj haljini ja se nikad ne bi slikao!“ I ponovljen više puta. Pogađate, „ova u plavoj haljini“ sam ja. A netom nakon što smo završili fotografiranje prema meni su, pred svima i naočigled, i dovoljno glasno upućene sljedeće riječi: „Ljudska nakaza! Ona je ljudska nakaza!“. Spominjale su se tu još kojekave životinjice sitnih zuba, opisuje novinarka susret s uvaženim saborskim zastupnikom.


Nadalje, novinarka piše da nije željela reagirati, budući da je na događaj stigla kao izvjestiteljica.




– Suprugu dajem znak da se uopće ne miješa, ne reagiram, ignoriram uvrede. Kolegica Aleksandra Brnetić pokušava razjarenog Glasnovića smiriti riječima: „Pa dajte se smirite, samo sebi time još više štetite.“ No, ne uspijeva, uvrede se nastavljaju, piše novinarka Hrvatskoga glasa Berlin.


Zatim otkriva i vrlo vjerovatni razlog ovakvog odnosa Željka Glasnovića, odnosno javnog vrijeđanja čija je bila meta.


– Pozorniji čitatelji Hrvatskog glasa Berlin sjetit će se da sam prije više od dvije godine pratila i opisala predavanje saborskog zastupnika Željka Glasnovića u Berlinu te mišljenje o svemu što sam čula i vidjela sažela u tekstu naslova: “Promašena tema”. Kako su me nakon toga u 7 Dnevno, u objavljenom anonimnom pismu „hrvatskih iseljenika iz Berlina“, velikim, masnim slovima naslovljenom „Sonja Breljak obrušila se na generala Glasnovića“, opisali kao udbaša i bla bla bla, javih se i tekstom naslova „Kukavičje jaje“. I to je to. Velim, od tog događaja prošlo je više od dvije godine. Željka Glasnovića već sam u međuvremenu srela prije godinu dana. Ali, očigledno, on mene nije, opisuje novinarka.