Hod protiv prava žena na izbor

“HOD ZA ŽIVOT”: U Zagrebu pet tisuća ‘obiteljaša’ i 19 privedenih, u Splitu oko četiri tisuće u povorci

Hina

snimio Davor Kovačević, fotografija iz Splita: Miranda Cikotić / PIXSELL

snimio Davor Kovačević, fotografija iz Splita: Miranda Cikotić / PIXSELL

Pod geslom "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu!" sa zagrebačkog Zrinjevca u subotu je krenuo četvrti "Hod za život" kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako "život počinje začećem", dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti - nerođenoj djeci.



ZAGREB – Zbog prekršaja protiv javnog reda i mira privedeno je 13 protuprosvjednika koji su u subotu u Praškoj ulici sjedeći na cesti pokušali onemogućiti prijavljeni prosvjed inicijative Hod za život, doznaje se iz zagrebačke policije koja kaže i kako je po njihovoj procjeni u povorci oko 5.000 sudionika.


Pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!” sa zagrebačkog Zrinjevca u subotu je krenuo četvrti “Hod za život” kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako “život počinje začećem”, dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti – nerođenoj djeci.


Na putu prema Trgu sv. Marka sudionike povorke su sačekivale skupine protuprosvjednika koji su svoje neslaganje izražavali porukama na transparentima: ‘Legalni i dostupan pobačaj’, ‘Svoga tela gospodarica’, ‘Zbog vas mladi odlaze’, ‘Život nakon života’, ‘Život prije života, a da se fokusiramo’, ‘Zahtijevamo besplatan pobačaj’, ‘Stop nasilju nad rodiljama’…





Kolona je na koncu stigla na Markov trg, gdje će okupljene zabaviti marko Perković Thompson. 


U splitskom Hodu za život nekoliko tisuća sudionika


U Splitu je, u trećem po redu splitskom “Hodu za život”, sudjelovalo oko četiri tisuće ljudi. Okupljanje je započelo ujutro na Rivi, nakon čega se povorka uputila preko Zapadne obale do Zvončaca gdje je u tijeku zabavni program.


Okupljeni su nosili transparente “Biraj život! I tvoja mama ga je izabrala!”, “Ona može izvanredne stvari ….. jer joj je dopušteno da se rodi – Jednakost za sve žene od trenutka začeća”, “Bez prava na život sva ostala prava su beznačajna. Život biraj”, “Ja nisam nakupina stanica!”, “Koliko košta pobačaj? Jedan ljudski život”, “Život započinje začećem”, “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj-nerođenu djecu”, “Ljudska prava kreću kad ljudski život počne”, “Trudna si, trebaš pomoć, javi nam se”, “40 dana za život”.


Nakon što je povorka u 11 sati s Rive, preko Zapadne obale, krenula na Zvončac tamo je započeo zabavni program u kojem je sudjelovala i grupa istog naziva kao i građanska inicijativa – Hod za život.


Organizatori su poručili kako šalju poruku ohrabrenja trudnicama, majkama, obiteljima, nemoćnima, napuštenima i bolesnima, ali i da su u povorci prvenstveno zbog nerođene djece “jer su oni najugroženija skupina u Hrvatskoj”.



Ističu i kako “znanost potvrđuje da začećem počinje ljudski život” te ih boli jer im se oduzima neotuđivo pravo na život. Boli ih,kažu, i jer imamo zakone koji to dopuštaju, žele zakone koji će čovjeka zaštititi, a ne osuditi, te da se bezuvjetno zaštiti ljudski život od začeća do prirodne smrti.


Član Građanske inicijative i sudionik u organizaciji Hoda za život Miro Vuković je rekao kako se trude prenijeti poruku da život počinje od začeća i da je svaki život vrijedan, te da uistinu žele pružiti podršku svakoj majci, ocu i obitelji da prihvate život kao jedan veliki dar.


“Društvo mora shvatiti kolika je odgovornost na jednoj trudnoj majci i koliki je blagoslov imati mogućnost biti majka, te koliko žena želi biti majka, ali nemaju tu mogućnost. Potrebno je povećati rodiljske naknade. Pružimo ženama mogućnost da slobodno imaju djecu, da se ne moraju bojati za svoja radna mjesta. Mislim da je strašno u 21. stoljeću da se jedna žena koja ima želju imati više djece mora brinuti hoće li tu djecu moći odgojiti i osigurati im egzistenciju”, kazao je Vuković.


Jedan od sudionika povorke je i Neven Nikšić koji je rekao kako “bez prava na život nema niti jednog drugog prava” stoga je, kaže, tu “da podupre one koji ne mogu sami reći ništa za sebe”.