Funkcija za oporbu

HNS strahuje da će SDP za sebe tražiti dva potpredsjednika Sabora

Dražen Ciglenečki

Dovoljno je da jedan od kandidata za šefa njihove stranke to zatraži, ostali će se, da ne zaostanu za njim, složiti s njim, pa bi to postao i stav SDP-a – rekao nam je jedan od HNS-ovih dužnosnika



ZAGREB Zastupnički klubovi SDP-a i HNS-a sutra će se sastati kako bi razgovarali o konstituiranju Sabora, pa tako i o tome tko će iz njihovih redova dobiti dva mjesta potpredsjednika parlamenta, koja pripadaju opoziciji.


Premda će u novom sazivu Sabora razlika u broju zastupnika SDP-a i HNS-a biti manja nego u prošlom mandatu, narodnjaci se pribojavaju da će socijaldemokrati ovaj put tražiti za sebe obje potpredsjedničke dužnosti. U raspuštenom sazivu potpredsjednice Sabora bile su Milanka Opačić (SDP) i Vesna Pusić (HNS).


– Ne znamo kome bismo se uopće javili u SDP-u u vezi s ovom temom, budući da se Zoran Milanović tamo faktično povukao s mjesta predsjednika stranke. A nekako nam se čini da bi SDP, koji je sada u procesu unutarstranačkih izbora, mogao zahtijevati dva potpredsjednika Sabora. Dovoljno je da jedan od kandidata za šefa njihove stranke to zatraži, ostali će se, da ne zaostanu za njim, složiti s njim, pa bi to postao i stav SDP-a – rekao nam je jedan od HNS-ovih dužnosnika. Ako ova raspodjela, što se HNS-a tiče, ipak prođe bez problema, potpredsjednik Sabora bit će Ivan Vrdoljak, Vesna Pusić ili Milorad Batinić. Odluku će o tome sutra donijeti Klub HNS-a.




U SDP-u su još suzdržani, ali u toj stranci doista ima mišljenja da bi trebali tražiti oba potpredsjednika Sabora. Gotovo je sigurno da će tu poziciju zadržati Milanka Opačić, a kao još jedno ime spominje se Branko Grčić.


– Ne mogu ništa o tome reći prije sjednice našeg Kluba zastupnika, na kojem ćemo o svemu raspravljati – kazala nam je Milanka Opačić, koja je trenutačno neformalna vršiteljica dužnosti predsjednice SDP-a.


Danas bi se, pak, trebali sastati glavni tajnici HDZ-a i SDP-a, Gordan Jandroković i Igor Dragovan, kako bi započeli razgovore o formiranju saborskih odbora. Primarno je pritom odrediti tko je oporba, a tko parlamentarna većina.


– Mi to sada uopće ne znamo. Logično bi bilo da stranke koje će podržati Vladu nisu opozicija – ističe Milanka Opačić.U parlamentarnim demokracijama doista je to tako. Ali, u Hrvatskoj je presedan već napravljen nakon izbora prije godinu dana, kad su dvojica zastupnika HDSSB-a i Radimir Čačić glasovali za Vladu, a onda su unatoč tome prilikom sastavljanja saborskih odbora bili u oporbenoj kvoti. Danas je u takvoj situaciji HSS.