Otvoreno pismo

HNS odgovorio Glogoškom: Pozdrav “Za dom spremni” je jednak nacističkom “Sieg Heil”

Hina

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Domovinski rat se vodio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja, kažu u HNS-u



HNS je u utorak u otvorenom pismu predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuru Glogoškog zamolio da ne izvrće njihove riječi i stavove, poručivši da nikada ni jednog hrvatskog branitelja nisu nazvali fašistom, kao i da im nije sporan HOS već pozdrav »Za dom spremni« koji, kako ističu, treba u najkraćem mogućem roku ukloniti sa spomen ploče postavljene u Jasenovcu.


»Uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države, imamo potrebu reagirati na vaše izjave, kao stranka čiji članovi su također bili sudionici Domovinskog rata, te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje«, stoji u pismu HNS-a Glogoškom.


Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje natpisa »za dom spremni« na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku, poručuju iz HNS-a.




Za Hrvatsku je danas glavna tema, ističe HNS, hitna provedba »kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak«. »HNS je postigao dogovor s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje«, navode.


Dodaju da stranka »cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja« te da su za HNS svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili.


»Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodivši time u zabludu hrvatsku javnost«, poručuju Glogoškom.


Podsjećaju da za HNS nije sporan HOS, nego ustaški pozdrav »za dom spremni« te odaju počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.


»Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav ‘za dom spremni’ nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu ‘Sieg Heil’ pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli svijet je osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme za nikoga. Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim«, dodaje HNS u otvorenom pismu Glogoškom.


Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka.


Domovinski rat se vodio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja, zaključuje HNS.


Glogoški je u ponedjeljak u Osijeku vrlo opasnima ocijenio izjave potpredsjednika Vlade Predraga Štomara, potpredsjednika Sabora Furia Radina i saborskog zastupnika Milorada Pupovca u kojima govore da su obilježja HOS-a, koje su bile legalne postrojbe Oružanih snaga RH, fašističke oznake. Svjedoci smo da se oni koji su branili Hrvatsku i hrvatski narod danas nazivaju fašistima Glogoški.