Priopćenje

HNS: Imenovanje Glunčića na čelo Ekspertne radne skupine (ERS) zaustavilo bi kurikularnu reformu

Hina



Hrvatska narodna stranka (HNS) je, u priopćenju objavljenom u srijedu, ocijenila da bi imenovanjem Matka Glunčića za voditelja Ekspertne radne skupine bilo zaustavljeno eksperimentalno, a zatim i cjelovito uvođenje kurikularne reforme, a obrazovna reforma, ističe, nema alternative.


Na čelo Ekspertne radne skupine bira se kompetentna i stručna osoba koja zadovoljava propisane kriterije, a Glunčić ne zadovoljava uvjete i otvoreno govori protiv reforme, stoji u priopćenju.»Njegovo je imenovanje kontra plana rada Vlade i preporuka Europske komisije (EK)…. Glunčić je bio u vijeću roditelja jedne škole koja se prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom provođenju reforme i otvoreno blokirao da škola bude uključena u eksperimentalnu provedbu reforme,» stoji u priopćenju. Njegove izjave, o neslaganju s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme, potvrđuju da bi to imenovanje zaustavilo prvo eksperimentalnu, a zatim i cjelovitu reformu, poručuje HNS.

HNS ističe da izbor voditelja ERS-a nije sukob između ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i Matka Glunčića ili premijera Andreja Plenkovića. Podsjeća da su profesori radili na kurikulima koje su recenzirali stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te stručnjaci iz svjetskih obrazovnih institucija i da su svi dobili odlične ocjene, osim povijesti, što će se, poručuje HNS, korigirati.


»Sasvim je jasno da Hrast želi uvesti svjetonazor u obrazovni sustav, što je za HNS potpuno neprihvatljivo. U školi se mogu učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi djece i prezentirani na pluraristički način. Onaj tko sprječava obrazovnu reformu želi da naša djeca ostanu u tamnici 19. stoljeća«, ističe HNS.Stranka Hrast u srijedu je u priopćenju dala podršku imenovanju Matka Glunčića za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme, a ministricu Divjak optužili su da je »svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu reformu i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom«. Naglašava da je u mandatu ministrice Divjak osigurano više od dvije milijarde kuna za obrazovanje, a većim dijelom izvor financiranja je EU ili EK. Novac je namijenjen za strukovno obrazovanje, povećanje plaća, provedbu i evaluaciju kurikularne reforme, za znanstvene centre izvrsnosti i zapošljavanje 101 mladog znanstvenika, za reformu postojećih ili izradu novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) te za strateški projekt Centar za napredne laserske tehnike.»Već su odabrane 72 škole za početak pilot projekta kurikularne reforme koji počinje ovu jesen, 215 škola prijavljeno je za eksperimentalni program, 8 000 dodatnih stipendija za najugroženije i prvi put 3 400 STEM stipendija, 250 mladih znanstvenika dobili su priliku ostati u Hrvatskoj, kao i 350 reaktiviranih stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi«, navodi se u priopćenju.