Zabrinutost

HNS: Hrvatska ide nizbrdo po pitanju zaštite ljudskih prava

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Iz HNS-a naglašavaju da su, osim Hrvatske, samo Poljska i Mađarska, poslale posebno stajalište Europskoj uniji, a HNS smatra da »u 2017. Hrvatskoj jednostavno nije mjesto u društvu Orbana i zadrtih konzervativca iz Poljske, nego u društvu progresivnih, otvorenih i tolerantnih država Zapadne Europe«



ZAGREB Iz Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata u nedjelju su priopćili kako su neugodno iznenađeni i krajnje zabrinuti zbog informacija koje su procurile u javnost iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koje, kako tvrde, ukazuju da čelni ljudi Vlade pod veliki upitnik dovode prava žena i pravo na pobačaj.


»To potvrđuje da Hrvatska ide nizbrdo kad je u pitanju zaštita ljudskih prava«, ističu iz HNS-a u priopćenju reagirajući na informaciju da je Hrvatska zauzela konzervativno stajalište u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije.


U tom se stajalištu navodi kako će Hrvatska posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva.




Iz HNS-a naglašavaju da su, osim Hrvatske, samo Poljska i Mađarska, poslale posebno stajalište Europskoj uniji, a HNS smatra da »u 2017. Hrvatskoj jednostavno nije mjesto u društvu Orbana i zadrtih konzervativca iz Poljske, nego u društvu progresivnih, otvorenih i tolerantnih država Zapadne Europe«.


Zabrinjava ih očiti utjecaj ultrakonzervativnog Ladislava Ilčića, imenovanog za posebnog savjetnika ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, a za »anemični pokušaj relativizacije neugodnih situacija« prozivaju, kako kažu, kapetana »Titanik vlade Andreja Plenkovića«.


Smatraju da je on pokušao relativizirati niz događaja – »od spornih ploča u Jasenovcu i mlakih osuda napada na LGBT zajednicu u klubu Super Super, čiji krivci i dalje nisu pronađeni, pa sve do ignoriranja najviših tijela koje je imenovao Sabor u slučaju dokazanog ministra plagijatora«.


Poručuju da je za HNS sloboda svakog pojedinca neupitna vrijednost, te da državu smatraju instrumentom zaštite ljudskih prava.


»Hrvatska treba postati pravedno društvo u kojem će svi imati slobodu izbora životnog stila, seksualne orijentacije i pravo misliti drugačije.


Sve generacije, bez obzira na dob, spol, životni stil ili pripadnost bilo kojoj manjini, zaslužuju miran suživot u progresivnom, otvorenom i tolerantnom društvu. Nitko nema pravo agresivno nametati svoju volju, niti je to, na što se često mnogi pozivaju, u skladu s kršćanskim vrijednostima«, ističu u HNS-u i traže od Vlade da stavi naglasak na borbu protiv govora mržnje i rastuće diskriminacije prema manjinskim skupinama.