Neugodna situacija

HND-u prijeti slom? Zbog pravomoćne presude za spor otprije 25 godina moraju platiti više od 320 tisuća eura

Hina

Predmet sudskog spora je ugovor o najmu i preuređenju dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND-a i tvrtke u vlasništvu Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića



Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pravomoćnom je presudom izgubilo 25 godina dug sudski spor, pa će morati platiti više od 320.000 eura, izvijestio je u četvrtak HND na svojim internetskim stanicama.


Pravomoćnom sudskom presudom, koju je HND primio 3. rujna, HND-u je naloženo da tvrtki U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba isplati iznos od 126.616,61 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993., kad je ta tvrtka podigla tužbu. Zatezne kamate još nisu izračunate, no prema prvim procjenama ukupni iznos kojeg će HND morati platiti veći je od 320.000 eura.


U tome iznosu čak dvije trećine čine zatezne kamate, zbog dužine sudskog postupka. Nad tvrtkom koja je 1993. protiv HND-a podigla tužbu je tijekom sudskog postupka, 2005. godine, proglašen stečaj, a sudski postupak protiv HND-a u ime i za račun stečajne mase nastavio je stečajni upravitelj.




Predmet sudskog spora je ugovor o najmu i preuređenju dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND-a i tvrtke u vlasništvu Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića.


Kako ta tvrtka ni nakon više od dvije godine nije dovršila preuređenje prostora niti plaćala najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu i preuređenju te 1993. ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o. je, međutim, u studenom 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor u kojem je tražila povrat uloženog novca u preuređenje prostora u zgradi HND-a, kojeg je unajmila.


»Iako je HND tijekom postupka dokazivao da iznos neplaćenog najma, režijskih troškova i izgubljene zarade za vrijeme dok je spomenuta tvrtka boravila u prostoru HND-a iznosi 420.083,00 njemačkih maraka i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, sud je većinu argumenata HND-a odbacio te djelomično prihvatio zahtjeve tužitelja«.


Jedan od ključnih argumenata suda u tom postupku bio je da HND svoja potraživanja prema spomenutoj tvrtki nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o. iako je taj stečajni postupak zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu, 30. ožujka 2005., upozorava HND.


Protiv te pravomoćne presude stranke mogu u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu, no zahtjev ne odlaže njezino izvršenje.


»Bez obzira na činjenicu da je sudski postupak trajao punih 25 godina i da se cijena sporosti pravosuđa lomi preko leđa HND-a, pravomoćne odluke suda dužni smo poštivati. Vodstvo HND-a intenzivno radi na pronalaženju načina da izvrši sudsku presudu i istodobno osigura daljnje funkcioniranje našeg Društva«, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.