Zabrinutost

HND traži da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala forum.tm Goran Borković, navodi se u priopćenju HND-a. Jedno pismo »potpisano« je s »Jedan HOS-ovac« a drugo s »Ustaške zmije« i ispod oba »potpisa« je ustaški pozdrav »Za dom spremni«

ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u nedjelju duboku zabrinutost zbog toga što niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj nije riješen, a broj uvreda koje uključuju govor mržnje i izravnih prijetnji novinarima čak se povećao, pa traži da o tom problemu raspravlja Hrvatski sabor.  

Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala forum.tm Goran Borković, navodi se u priopćenju HND-a. Jedno pismo »potpisano« je s »Jedan HOS-ovac« a drugo s »Ustaške zmije« i ispod oba »potpisa« je ustaški pozdrav »Za dom spremni«. Osim adresatima, u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba.


HND još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak te zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima.


»Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici. Očekujemo da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju i na plenarnom zasjedanju«, stoji u priopćenju iz HND-a, koje je potpisao njegov predsjednik Saša Leković.