Osuda

HND: ‘Nedopustiva je zabrana postavljanja pitanja predsjednici, takav tretman medija svojstven je totalitarnim sustavima’

Hina

Foto Filip Kos/PIXSELL

Foto Filip Kos/PIXSELL

'Takav tretman medija od političkih dužnosnika u potpunoj je suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je upravo totalitarnim sustavima, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta osuditi. Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je upravo današnjom zabranom medijima da rade svoj posao', stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva



ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo u srijedu je ocijenilo nedopustivim potez aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je na službenoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarkama i novinarima zabranila postavljati pitanja.


»Postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke. Takav tretman medija od političkih dužnosnika u potpunoj je suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je upravo totalitarnim sustavima, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta osuditi. Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je upravo današnjom zabranom medijima da rade svoj posao«, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND).


U HND-u smatraju kako današnji potez najbolje oslikava odnos predsjednice Republike u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je uvredljivo za novinarsku profesiju.




»HND odavno upozorava da aktualna predsjednica, kao i njezini prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovite konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade. Dapače, sve češće na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši dužnosnici nisu dopuštena novinarska pitanja«, ističu.


U priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko podsjećaju i na nedavnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomacije Goran Grlić Radman, koji također nije dopustio novinarska pitanja, ali je tražio pljesak.