Reakcija na dopis

HLK i HUBOL traže od Kujundžića podmirivanje dugova liječnicima

Hina

HLK u priopćenju Kujundžićev dopis ocjenjuje »ne samo izravnim i nelegitimnim pokušajem utjecaja državne vlasti na sudske odluke, već i grubim kršenjem Ustava, koji proklamira demokratsku trodiobu vlasti i jamči neovisnost sudbene vlasti«



ZAGREB Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražili su u ponedjeljak od ministra zdravstva Milana Kujundžića, nakon što je objavljeno da je uputio ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću dopis u kojem traži ujednačavanje sudske prakse kod tužbi liječnika zbog neisplate dodataka za prekovremeni rad, da umjesto što pokušava utjecati na sudstvo osigura podmirivanje dugova liječnicima bez daljnjih sudskih postupaka.


HLK u priopćenju Kujundžićev dopis ocjenjuje »ne samo izravnim i nelegitimnim pokušajem utjecaja državne vlasti na sudske odluke, već i grubim kršenjem Ustava, koji proklamira demokratsku trodiobu vlasti i jamči neovisnost sudbene vlasti«.


Bilo kakav pokušaj političkog utjecaja na postupke koji se vode pred sudovima u HLK-u smatraju nedopustivim, a Kujundžićev pokušaj utjecanja na sudske postupke koji se vode radi zaštite temeljnih prava zdravstvenih radnika krajnje neprihvatljivim.




»Bilo bi odgovornije, korisnije i primjerenije da ste se kao čelni čovjek ministarstva, u čijem su resoru pravomoćnim sudskim presudama ustanovljene značajne dodatne financijske obveze države prema zaposlenicima, priznali učinjenu pogrešku, javno se ispričali oštećenim zdravstvenim radnicima te se obratili ministru financija kako bi se osigurao novac i dogovorio način podmirivanja uskraćenih iznosa bez daljnjih sudskih postupaka«, poručuju iz HLK-a ministru zdravstva.


Predsjednica HUBOL-a Ada Barić navodi da su prve sudske tužbe zbog pogrešnog obračuna plaća, u koje nisu bili uključeni dodaci za otežane uvjete rada i prekovremene sate u razdoblju od 2013. do 2015. godine, podnesene u KBC-u Osijek 2014. godine. Dosad imamo tridesetak pravomoćnih presuda, od kojih je većina u korist liječnika, kaže Barić.


Presude u korist liječnika mogle bi doseći milijardu kuna


Po podacima iz KBC-a Osijek, trenutno je 75 takvih aktivnih tužbi liječnika protiv KBC-a, a temeljem dosadašnjih pravomoćnih presuda ta je bolnica isplatila 960.000 kuna odštete.


Nastave li liječnici podnositi tužbe zbog pogrešnog obračuna plaća, a to mogu do prosinca ove godine, te budu li presude u korist liječnika, to bi po neslužbenim procjenama zdravstveni sustav moglo stajati milijardu kuna.


Barić kaže kako iznosi pojedinačnih dosuđenih odšteta variraju, ovisno o broju odrađenih prekovremenih sati, a kreću se od 30.000 do 100.000 kuna bruto po godini.


Predsjednica HUBOL-a ističe kako je do pogreške došlo u sustavu Centralnog obračuna plaća, koji ne prepoznaje plaćanje posebnih uvjeta rada na prekovremeni rad, no financijski teret pada na bolnice koje na to nisu mogle utjecati.


»Žao mi je što se nije našlo rješenje kroz nagodbu s liječnicima da se taj novac isplati kroz obroke na što bi, vjerujem, liječnici pristali, nego se čekalo pokretanje tužbi«, kazala je Barić za Hinu.


HUBOL je prije nekoliko dana objavio na svojim web strancima da u sudskoj praksi postoji niz pravomoćnih presuda kojima se uređuje pitanje dodataka, koje su velikom većinom u korist liječnika, ponudivši liječnicima pravnu pomoć oko ostvarivanju njihovih prava.