Poljuljan ugled

HGK traži ostavku novoizabranog predsjednika drvoprerađivača Ivića Pašalića ako se optužnica potvrdi

Vanja Vesić

Ivić Pašalić izabran je na mandat u HGK do 2020. / Snimio Ranko Suvar/CROPIX

Ivić Pašalić izabran je na mandat u HGK do 2020. / Snimio Ranko Suvar/CROPIX

Ivić Pašalić morat će podnijeti ostavku ako se potvrdi optužnica da je sumnjivom preprodajom zemljišta na Pagu izvukao 23 milijuna eura kako bi spasio svoje tvrtke za preradu drva 



Hrvatska gospodarska komora zatražit će da novoizabrani predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK Ivić Pašalić podnese ostavku ako se potvrdi optužnica austrijskog tužiteljstva da je sumnjivom preprodajom zemljišta na Pagu izvukao 23 milijuna eura iz inozemstva kako bi spasio svoje tvrtke za preradu drva Adriadrvo i Zagrebdrvo.


– Ako optužnica protiv gospodina Pašalića postane pravomoćna, HGK očekuje da će gospodin Pašalić podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Udruženja kako bi se zaštitio rad i ugled Udruženja drvnoprerađivačke industrije – odgovorili su na naš upit iz HGK čiji su ga članovi, predstavnici 145 tvrtki drvne industrije, uz 80 glasova protiv, izabrali za čelnika ovog udruženja 4. svibnja na mandat do 2020. godine.


Pogodovanje klijentima


Kao što smo već objavili, austrijske vlasti terete najpoznatijeg suradnika bivšeg predsjednika države Franje Tuđmana i novopečenog šefa Komorinog udruženja za izvlačenje milijuna eura iz Hilltop Anstalta lihtenštajnske tvrtke kćeri poznate Hypo banke.




Optužnicom su obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljana, Milan Lučić i Igor Mlinar, kao i nekadašnji šefovi Hypo banke, poznati Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger koji su zbog prethodnih inkriminacija završili u zatvoru.


Prema navodima austrijskog tužiteljstva, Striedinger je uz Kultererovu suglasnost i podršku krajem 2002. godine odlučio financijski pogodovati trojici klijenata Hypo banke, čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci, a završili su u financijskim dubiozama. No, pomoć je uslijedila na štetu same banke. Prema optužbi, ilegalno su izvukli čak 32 milijuna eura.



– Dosta mi je neznanja i bahatosti zbog kojeg naše tvrtke svakodnevno propadaju i toga da ne vrijede jednaka pravila za sve – poručio je Pašalić na svom inauguracijskom govoru pred članovima Udruženja koji su ga izabrali za predsjednika:


– Ne smijemo više biti taoci i ništa ne činiti, zajednički možemo izboriti promjene – uvjeravao je Pašalić, najavivši da će za mjesec dana biti gotova Strategija drvne industrije našeg Udruženja i da će nakon toga novo vodstvo uputiti svoje zahtjeve Vladi RH. Pašalić, inače predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Munidis Viridisa požalio se na loš položaj drvoprerađivačke industrije i »antipoduzetničku klimu«.


Pred članovima je rekao da su ključni problemi drvoprerađivačkog sektora nabava sirovina i izvoz trupaca umjesto finalnih proizvoda, rabatna politika, niske kvote kogeneracije na biomasu, loš tečaj kune koji nije stimulativan za izvoznike te loš tretman Hrvatskih šuma prema domaćim drvoprerađivačima.


Poznato je da se nekadašnji Tuđmanov savjetnik i gorljivi predvodnik desne struje HDZ-a nakon sukoba s bivšim premijerom Ivom Sanaderom 2002. godine maknuo iz visoke politike, a iznenadio javnost postavši ambiciozni građevinski poduzetnik. I tu ga je pratila Hypo banka. No, doživio je poslovni krah pa mu je, primjerice, Hypo leasing nagodbom o smanjenju duga »sjeo« na 250 nekretnina u Odranskoj zavrtnici te 15 vila u Istri.



Skrivajući se iza tvrtki u Lihtenštajnu, Pašalić, Lučić i Mlinar u rujnu 2003. godine uz pomoć kredita Hypo banke kupili su 143 hektara pašnjaka u ribarskom mjestu Šimuni na otoku Pagu i to za oko 4,5 milijuna eura. Samo dva mjeseca kasnije, temeljem višestruko »napumpane« procjene vrijednosti nekretnine, isto zemljište prodali su tvrtki kćeri Hypo banke, Hilltop Anstaltu, za čak 37,2 milijuna eura.


Pritom je Ivić Pašalić, navodi se u optužnici, dodatno zatražio da mu se hitno isplati i »posrednička provizija«, i to od 1,8 milijuna eura. Tako je i afera dobila ime – u austriji »Hilltop«, a u Hrvatskoj »Šimuni«.


Podjela novca


Austrijski istražitelji precizno su utvrdili kako je podijeljen novac od preprodaje zemljišta. Najviše sredstava, čak 23 milijuna eura, otišlo je u Pašalićevu drvoprerađivačku grupaciju Zagrebdrvo i Adriadrvo, naveli su istražitelji. Kuriozitet je da su u međusobnoj komunikaciji jednog od klijenata oslovljavali s »Mister P.« što se, u konkretnom slučaju, povezuje s poznatim protagonistom iz optužnice.


Optužnica je podignuta još 17. prosinca prošle godine, a potvrda o pravomoćnosti još se čeka. Austrijski Visoki pokrajinski sud u Klagenfurtu morao je odlučivati o žalbama optuženika.


Kako bismo dobili informacije o daljnem tijeku postupka i argumentima obrane za pobijanje optužnice, jučer smo ponovo kontaktirali ured Pašalićeva odvjetnika Damira Pokupeca. Rečeno nam je da je odvjetnik otišao na put u inozemstvo.


Podsjećamo, još je lani nakon otvaranje istrage Pokupec potvrdio medijima da je temeljem zamolnice Državnog odvjetništva iz Klagenfurta njegov klijent dao iskaz na Županijskom sudu u Zagrebu i negirao sve inkriminacije koje mu se stavljaju na teret.