Smanjenje potrošnje zbog zagađenja

HGK: Odluka Europskog parlamenta smanjit će proizvodnju plastičnih vrećica u Hrvatskoj

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

"Zadovoljni smo da smo uspjeli postići da se proizvodnja ne zabrani jer to smatramo neosnovanim, budući da se iste mogu materijalno reciklirati. Naš je stav da se problem otpada treba rješavati odvojenim prikupljanjem kroz sustav, a ne zabranom proizvodnje zato što ne postoji sustav. Hrvatska ima dobar primjer zbrinjavanja plastičnih boca kojih više nema u prirodi, koji više nisu problem okoliša jer su zbrinute kroz sustav", ističe Pehnec Pavlović



ZAGREB – Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocijenila je u utorak da će odluka Europskog parlamenta o smanjenju upotrebe laganih plastičnih vrećica sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje plastičnih vrećica u Hrvatskoj, ali i izrazila zadovoljstvo što su uspjeli postići da se proizvodnja tih vrećica ne zabrani.


“Odluka će sigurno utjecati na smanjenje proizvodnje plastičnih vrećica koja je u Hrvatskoj značajna i čak 60 posto se izvozi”, ističe pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK Gordana Pehnec Pavlović komentirajući odluku Europskog parlamenta o smanjenju upotrebe najčešće upotrebljavanih plastičnih vrećica koji su ujedno i najveći zagađivači (direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive 94/62/EZ u pogledu smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica).


Iz HGK podsjećaju da je Komora u suradnji s proizvođačima vrećica, Ministarstvom zaštite okoliša, Ministarstvom vanjskih poslova te hrvatskih predstavnika u Bruxellesu intenzivno cijelu 2014. radila na izmjeni pravilnika.




“Zadovoljni smo da smo uspjeli postići da se proizvodnja ne zabrani jer to smatramo neosnovanim, budući da se iste mogu materijalno reciklirati. Naš je stav da se problem otpada treba rješavati odvojenim prikupljanjem kroz sustav, a ne zabranom proizvodnje zato što ne postoji sustav. Hrvatska ima dobar primjer zbrinjavanja plastičnih boca kojih više nema u prirodi, koji više nisu problem okoliša jer su zbrinute kroz sustav”, ističe Pehnec Pavlović.


Europski parlament je u utorak izglasao zakon kojim se od zemalja članica traži da drastično smanje uporabu plastičnih vrećica, koje predstavljaju veliki problem za okoliš.


Po novoj direktivi, zemlje članice će moći birati između dviju mogućnosti – moći će donijeti mjere kojima će osigurati da godišnja potrošnja plastičnih vrećica debljine do 50 mikrona ne prelazi 90 vrećica po osobi do 31. prosinca 2019., a do 2025. to se treba smanjiti na 40 vrećica po osobi.


Druga mogućnost je da se od 31. prosinca 2018. počnu naplaćivati vrećice, odnosno da se zabrani da se dijele besplatno. Iz te mjere mogle bi biti izuzete vrlo tanke vrećice debljine ispod 15 mikrona.


Tim kompromisom Hrvatska je bila zadovoljna jer je promijenjena definicija vrlo tankih vrećica s 10 na 15 mikrona. Takva definicija omogućava opstanak domaćih proizvođača tankih plastičnih vrećica, koji, prema ranije objavljenim podacima HGK, zapošljavaju oko tisuću i pol ljudi.