Neuspjela liberalizacija

HEP OSTAJE BEZ KONKURENCIJE? Opskrbljivači odustaju, Hrvatskoj prijete tužbe na EU sudovima

Bojana Mrvoš Pavić

Cijena struje ostaje ista / Foto Sergej DRECHSLER

Cijena struje ostaje ista / Foto Sergej DRECHSLER

U slovenskom nam GEN-I-ju potvrđuju informaciju da više uopće ne akviziraju nove kupce, što se može čuti i za ostale



ZAGREB – Većina od desetak opskrbljivača električnom energijom, koji su unatrag nekoliko godina postali konkurencija HEP-u i donijeli na tržište i do 30 posto niže cijene struje, doznajemo, zbog obaveza koje im država nameće odustali su od daljnje tržišne utrke. Budući da im je Vlada krajem prošle godine, treći put zaredom, produžila obavezu da, sukladno svom udjelu na tržištu od vjetroelektrana i drugih »obnovljivaca« po zadanoj cijeni kupuju »zelenu« energiju, alternativni opskrbljivači više uopće ne rade na akviziciji novih kupaca, već samo opslužuju postojeće. Snage za borbu s najvećom, državnom »vjetrenjačom«, kažu, više nemaju pa su neki od njih, kako se može čuti, čak oglasili prodaju svojih strujnih portfelja. Nisu isključene ni tužbe na EU sudovima protiv države zbog uništavanja liberalizacije, a mlado tržište bi u konačnici, zbog povlačenja alternativaca, opet moglo spasti na jedno slovo – monopol HEP-a.


»Zbog obaveza koje nam nameće država, svi gubimo novac. Više od polovine nas koji smo došli na tržište i kupcima nudimo alternativu HEP-u, u ozbiljnim smo financijskim problemima, no Vlada kao da ne shvaća, ili ne želi shvatiti taj problem«, kažu nam, uz uvjet anonimnosti, neki od opskrbljivača.


Podsjetimo, Vlada je krajem prošle godine svim opskrbljivačima, dakle HEP-u kao najvećem, koji drži 90 posto tržišta te drugima, među kojima su RWE, GEN-I, Crodux, Proenergy, HT i drugi, odlučila i dalje ostaviti obavezu da od »obnovljivaca« otkupljuju struju te je dalje prodaju svojim kupcima. Ideja, izvrsna u ekološkom smislu, bila bi i poslovno održiva da »obnovljivaca« kao proizvođača unatrag par godina nije na mrežu nagomilano toliko, da su opskrbljivači zbog reguliranog otkupa struje od njih došli u minuse.




U slovenskom nam GEN-I-ju potvrđuju informaciju da više uopće ne akviziraju nove kupce, što se može čuti i za ostale. »To je točna informacija kad je u pitanju GEN-I. Imajući u vidu uvjete na tržištu, u ovom trenutku usredotočeni smo na opskrbu postojećih korisnika te ne provodimo veće promotivne aktivnosti usmjerene privlačenju novih korisnika«, odgovaraju. Nisu među onima koji razmišljaju o odlasku s hrvatskog tržišta jer im je ono jako bitno. »No, uvjeti poslovanja na hrvatskom tržištu još uvijek nisu povoljni. Iako su relevantni zakoni i propisi uglavnom usklađeni s europskima, njihovo provođenje je poprilično teško i mukotrpno«, zaključuju u GEN-I-ju. RWE, najveći među »alternativcima«, ostaje u strujnom biznisu, no također se više fokusirao na kupce plina, dok nam je Ivan Čermak samo kratko odgovorio kako i Crodux ostaje u prodaji električne energije.


»U Vladi je samo ministrica gospodarstva Martina Dalić svjesna mogućih razmjera ovog problema, i bila je kod odluke o produljenju obaveze otkupa zelene energije zabrinuta za naše daljnje poslovanje«, ističu neslužbeno neki od opskrbljivača. Cijene struje za krajnje kupce oni će, kažu, ostaviti jednakima kao i do sada, unatoč tome što su im troškovi značajno porasli. Unatrag godinu dana cijena struje koju kupuju na vanjskom tržištu je porasla za oko 30 posto, a dalje moraju otkupljivati i domaću »zelenu« energiju, koju su »obnovljivici« već od 2016. trebali početi prodavati na burzi. Produljenje obaveze otkupa i HEP-u će uzrokovati minus od oko 200 milijuna kuna u ovoj godini, no on ga može pokriti zahvaljujući svojoj jeftinoj proizvodnji u hidroelektranama. Drugi po redu opskrbljivač, RWE, navodno će u ovoj godini morati podnijeti gubitak od nekoliko milijuna eura, a manjima će biti i puno teže, zbog čega najavljuju izlazak iz biznisa.