Saniranje štete

HDZ uzvraća: Martina Dalić nastoji pomoći – Josipoviću

Dražen Ciglenečki

Prije izbora za EU-parlament, Martina Dalić oštro  je napala razvojne projekte našeg  gospodarskog tima. A sada u pretkampanji za predsjedničke izbore to je napravila na još gori način. To nije slučajno, ona svjesno želi naškoditi HDZ-u, kaže Andrija Mikulić 

ZAGREB HDZ-ovi dužnosnici i jučer su se intenzivno bavili saniranjem štete koju je njihova stranka pretrpjela odlaskom Martine Dalić, a posebno razlozima kojima je to objasnila. – Neće, naravno, HDZ nakon ovoga propasti. Ali, kad iz stranke demonstrativno ode osoba koja je bila u najužem timu za izradu gospodarskog programa i pritom ustvrdi da nikakav program ne postoji, a da nema niti volje da se nešto ozbiljnije učini, jasno da je to vrlo ozbiljan udarac, rekao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Kako bi umanjili negativne posljedice poteza nekadašnje ministrice financija, HDZ je započeo otvorenu kampanju diskreditacije Martine Dalić. Gotovo su je izravno optužili da nastoji naškoditi HDZ-u i pomoći kampanji predsjednika Ive Josipovića.  

Razlika u pristupima




– Prisjetimo se da je u kampanji prije izbora za Europski parlament, Martina Dalić u medijima oštro napala razvojne projekte koje je radio naš gospodarski tim. A sada u pretkampanji za predsjedničke izbore isto je to napravila na još gori način. To nije slučajno, ona je to svjesno želi naškoditi HDZ-u. No, kao što nam nije uspjela naštetiti na europskim izborima, jer smo premoćno pobijedili, tako ni sada neće uspjeti, poručio je član predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić, kojeg je stranka jučer zadužila za obračun s bivšom članicom. Dodao je i da se u ovom slučaju radi o razlici u ekonomskim pristupima jer »HDZ je za socijalno-tržišni model, a Martina Dalić zastupa neoliberalni pristup u kojem su na prvom mjestu otpuštanja i rezovi«.


Mikulić je u svojoj izjavi aludirao na tekst što ga je 23. ožujka Martina Dalić objavila u Jutarnjem listu, a u kojem je kritizirala HDZ-ovu najavu gradnje podvodnih tunela kao veze otoka s kopnom. Međutim, mjesec dana kasnije ona je bila glavna govornica na HDZ-ovom Gospodarskom forumu gdje su predstavljeni detalji gospodarskog programa. Tada, dakle, spomenuti tekst u HDZ-u nisu shvaćali kao napad Martine Dalić na stranku. Bliski suradnik Tomislava Karamarka, politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, prvo je sa strane slušao Mikulića, a onda je odlučio novinarima pojasniti što je on točno htio reći.– Vrijeme je izbora za predsjednika Republike i zato je upitno što to Martina Daluć sada radi i zašto baš sada. Imala je prilike istupiti daleko prije, ako nije bila zadovoljna, kazao je Čuljak.

Šarolikost ideja


Na pitanje sugerira li možda time da Martina Dalić pomaže Josipovićevoj kampanji, Čuljak je uputio novinare da to nju pitaju. Ona nam je, pak, rekla da »odlazak iz HDZ-a nema nikakve veze s niti jednom političkom opcijom ili kampanjom«. Dan ranije već je naglasila da njezin izlazak iz HDZ-a nije podloga za neki budući politički angažman. Za komentare su jučer puno raspoloženiji bili ekonomisti koji su s Martinom Dalić radili u gospodarskom timu HDZ-a. Đuro Njavro tvrdi da ona nije otišla zbog koncepcijskih razilaženja s ostalim članovima tima.


Josip Budimir gospodarski strateg HSLS-a, koalicijskog partnera HDZ-a, nije želio komentirati istupnje Martine Dalić iz HDZ-a, ističući kako je to unutarstranačka stvar. Na pitanje može li se dogoditi da se HSLS i HDZ raziđu koncepcijski kao i Martina Dalić i HDZ, jer prvi zastupaju liberalni,  a drugi koncept socijalno-tržišni model, Budimir odgovara da su hrvatski problemi i njihova rješenja više »stvar zdravog razuma, a manje pitanje ekonomskih teorija«.– Osim toga, demokršćani i liberali upravo su u pitanjima gospodarstva ili poreza najbliži, veće bi razlike mogle biti na svjetonazorskim temama. Mi smo se dogovorili oko toga koje probleme treba rješavati, ali kad na red dođu konkretni slučajevi znat ćemo ima li razlike među našim pristupima, kazao nam je Budimir.


– Razlog odlasku nije ničija ekonomska ideja ni pravac, odnosno bilo čije sputavanje u iznošenju ideja i prijedloga. Niti se ona razilazi sa stranačkim pravcem, jer gospodarski program nije zadano »glajhšaltanje«, nego je proces iznošenja šarolikih raznih prijedloga, a stranka nije usvojila jedan od njih kojeg se treba držati i sve druge gušiti, ističe Njavro. Priznaje da se »šarolikost ideja i prijedloga« Martini Dalić mogla činiti kao konfuznost, ali napominje da »HDZ u izradi ekonomskog programa polazi od najširih potreba i seljaka i obrtnika i radnika, sindikata, poslodavaca«. Početkom godine Dalić javno se usprotivila Njavrinoj ideji o reprogramu javnog duga, a on joj je danas to odlučio vratiti.  

– Kada sam govorio da bi reprogramiranje državnog duga bio važan komplement našim čvrstim političkim potezima, gospođa Dalić ustvrdila je da je to neodrživo i katastrofalno, a ono što sam predložio u širokoj je primjeni po cijelom svijetu. S obzirom da se upravo pod njezinim ministrovanjem rast duga razmahao, čovjek bi očekivao malo više profesionalne suzdržanosti, rekao nam je Njavro. Osvrnuo se i na primjedbu Martine Dalić da je joj je prijedlog reforme javne uprave završio u Karamarkovoj ladici.


Razrađuju detalje


– Reforma javne uprave iznimno je odgovoran posao u kome moraju doći do izražaja razne zamisli, a u diskusiji se pojmovi i nacrti razbistravaju i uglavljuju. Gospođa Dalić očito nije doživjela da je u tom poslu dobila dominantnu ulogu kakvu je, izgleda, priželjkivala. Šteta da je dopustila da kod nje osobno prevagne nad zajedničkim poslom i odgovornošću, spočitnuo je Njavro bivšoj ministrici financija.Predsjednik HDZ-ovog odbora za gospodarstvo Marko Kolaković kaže da je Dalić možda više od ostalih preferira neoliberalni model u rješavanju problema, te da su u timu puno brojniji bili zagovornici socijalno-tržišne ekonomiju, ali da među njima nije bilo sukoba, nego samo rasprave. – Evo i sada radimo na strateškim projektima i to na onima koji bi trebali povećati zaposlenost i nastojimo razraditi sve detalje, pa osim državnih, razmatramo i projekte na županijskoj i lokalnoj razini koji bi ljudima mogli osigurati posao. Pritom je dobro da čujemo sva mišljenja, zaključuje Kolaković. Predsjednik HDZ-a nije se još oglasio, ali samo dva dana prije nego što je Martina Dalić napustila stranku, on je iznio stav koji se u potpunosti podudara s njezinim.– HDZ nema namjeru s rukama u džepovima doći na vlast. Ne trebamo niti dolaziti na vlast ako nismo spremni, konstatirao je Karamarko u subotu, govoreći na saboru Mladeži HDZ-a. U ponedjeljak je Martina Dalić, krizizirajući nespremnost HDZ-a za preuzimanje odgovornosti u državi, upozorila da »Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu Vladu, koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema«.