Politički iskorak uoči lokalnih izbora

HDZ stvara “antikukuriku” koaliciju: Karamarko pikira na HSS, dio HSP-a i umirovljenike

Zlatko Crnčec

Razgovori s HSS-om, Strankom umirovljenika i Blokom umirovljenici zajedno već su održani, a odaslana je zajednička poruka okupljanja alternative postojećoj vlasti i nastavak razgovora na tu temu



ZAGREB  Novo vodstvo HDZ-a zadnjih je dana poduzelo nekoliko koraka u pokušaju da otvori proces suradnje sa strankama srodne političke orijentacije. Prvo je održan sastanak s predsjednikom HSS-a Brankom Hrgom s kojeg je poslano priopćenje da su vodstva dviju stranaka »izrazila zabrinutost zbog poteza Vlade kojima se rastaču temelji na kojima počiva hrvatsko društvo«, te da su »svjesni svoje političke i povijesne odgovornosti čelnici dviju narodnjačkih i državotvornih stranaka istakli  potrebu okupljanja alternative postojećoj vlasti te s time u vezi nastavak razgovora na tu temu«.


Dan kasnije predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko susreo se i s čelnicima Stranke umirovljenika i Bloka umirovljenici zajedno Lazarom Grujićem i Milivojem Špikom. I tu je HDZ odaslao priopćenje u kojem se kaže da je »zajednički zaključak HDZ-a i BUZ-a da se pokrenuti razgovori i aktivnosti nastave u interesu boljeg sutra za sve građane«. Loptu na zemlju

Međutim, predsjednik HSS-a Branko Hrg u izjavi za naš list spustio je loptu na zemlju rekavši da je do prvog susreta s novim vodstvom HDZ-a došlo u prvom redu zbog toga jer dvije stranke imaju brojne koalicije u županijama i gradovima.


– Na sastanku nije bilo riječi ni o suradnji na državnoj razini s obzirom da je do parlamentarnih izbora još tri i pol godine. A još je prerano davati i bilo kakve ocjene u kojem će smjeru novo vodstvo HDZ-a voditi stranku, rekao je Hrg. Što se tiče umirovljenika očito je da HDZ suradnjom s Grujićevom strankom pokušava iznaći alternativu HSU koji je dio vladajuće Kukuriku koalicije.


Otklon udesno




Od ostalih stranaka s kojima bi HDZ eventualno mogao koalirati tu su u prvom redu pravaši i HSLS. Predsjednica HSP-a Dr Ante Starčević Ruža Tomašić rekla je da kako sada stvari stoje njena stranka na lokalne izbore izlazi samostalno, te da bi se eventualni razgovori koji bi to mogli promijeniti neće održavati prije jeseni.


– A što se tiče suradnje na državnoj razini o tome je prerano govoriti. Prvo treba vidjeti u kojem će se smjeru razvijati HDZ pod vodstvom Karamarka. Ne bojimo se ni toga o čemu neki govore da bi nam eventualan HDZ-ov otklon udesno mogao uzeti politički prostor. I to zbog toga jer onim biračima koji su izgubili vjeru u HDZ ta se vjera neće vratiti. Ne vidim zašto bi im birači sada vjerovali. To bi se moglo dogoditi jedino u slučaju ako bi se novo vodstvo HDZ-a odlučilo javno osuditi sve lopovluke koji su se u državi događali za vrijeme vladavine HDZ-a. A kao što znamo nitko ne voli priznati da je griješio, rekla je Tomašić. 


Dodala je da je njeno pojavljivanje na konferenciji za novinare u društvo dužnosnika HDZ-a nema nikakve veze s nekakvom suradnjom sa tom strankom, te naglasila da je to bio skup u organizaciji katoličkih udruga koje se protive donošenju Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.