Ruke dolje

HDZ, stranka koja je protiv: Glavna oporbena stranka nerado podržava Vladine mjere

Dražen Ciglenečki

D. Kovačević

D. Kovačević

HDZ je izričito, ili nešto manje rezolutno bio protiv praktično svih mjera kojima je cilj bio promijeniti gospodarski okvir ili pomoći socijalno ugroženima. Njihov se gospodarski program piše u Njemačkoj 



ZAGREB » HDZ je stranka koja neprestano u prvi plan gura svoje hrvatstvo, ali istovremeno s ponosom ističu da se njihov ekonomski program piše u jednoj stranoj državi. Konkretno je riječ o institutu IFO sa sjedištem u Münchenu, a navodno bi program, sukladno najavama predsjednika stranke Tomislava Karamarka, trebao biti gotov u lipnju.


Stoga nije poznato što će biti u njemu, a to se nikako ne može naslutiti iz stavova što ih je glavna oporbena stranka imala o ključnim potezima što ih je Milanovićeva vlada vukla u sferi gospodarstva i socijalne politike. HDZ je, naime, izričito, ili nešto manje rezolutno bio protiv praktično svih mjera kojima je cilj bio promijeniti hrvatski gospodarski okvir ili pomoći socijalno ugroženim građanima. 


  Odlučno protivljenje te stranke namjeri Vlade da zakonskim izmjenama omogući pokretanje stečaja u poduzećima koja više od 30 dana kasne s isplatom plaća, što ga je našem listu formulirao Boris Kunst, samo je zadnje u tom poduljem nizu. 




  Nedavno je HDZ odbio u Saboru podržati zamrzavanje tečaja za kredite u švicarskim francima. Opravdavali su se tada nekim formalnim razlozima, ali zapravo se suštinski nisu složili s tom odlukom Vlade. »Zamrzavanje tečaja je kostur u ormaru koji će dočekati iduću vladu.


To je politička odluka koja nije zasnovana na ekonomskim argumentima«, objasnio je bivši ministar financija Ivan Šuker. Njegov stranački kolega Željko Reiner, koji u javnosti često artikulira stavove HDZ-a, odradio je oprost dugova najsiromašnijim građanima čiji su računi blokirani. On je Vladu optužio za lažnu i zakašnjelu socijalnu osjetljivost, pa je oprost dugova proglasio izbornim marketingom. »Ovo nije novi početak, nego početak njihovog kraja«, ustvrdio je potpredsjednik Sabora. 


Opširnije u tiskanom izdanju