Tegobna koalicija

HDZ se pod pritiskom odrekao svog čovjeka u Nacionalnom vijeću za znanost. Evo što se dogodilo

Dražen Ciglenečki

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

U HDZ-u nisu svi dobro primili ovakav rasplet, pojedini njihovi zastupnici okrivljuju Vesnu Bedeković da je loše vodila pregovore o popunjavanju Nacionalnog vijeća za znanost. Ona je, pak, maksimalno suzdržana.



ZAGREB – U petak održana sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu predstavlja sjajnu ilustraciju koliko je koalicija s HNS-om i SDSS-om tegobna za HDZ. Dogodilo se nešto zaista nevjerojatno, HDZ je, kako bi odobrovoljio HNS i SDSS, odustao od toga da se u Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj izabere član Središnjeg odbora HDZ-a i predsjednik Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zdeslav Milas, sin pokojnog osnivača HDZ-a Ivana Milasa.


Godina usuglašavanja


Zdeslavu Milasu nije bilo dovoljno ni to što ga je u Nacionalno vijeće predložila Hrvatska udruga poslodavaca, u okviru koje je on dopredsjednik Udruge poslodavaca u obrazovanju. Milas je, naime, prodekan za nastavu Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays. Odbor je za Nacionalno vijeće u kvoti udruga poslodavaca predložio Saboru poduzetnika Gojka Ostojića, vlasnika međunarodnog sveučilišta Libertas, odabir HDZ-ovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca, a također i HNS-a. Prilikom tajnog glasovanja, Milas je dobio samo jedan glas, premda HDZ u Odboru ima pet zastupnika, predsjednicu Vesnu Bedeković te članove Sunčanu Glavak, Sanju Puticu, Željka Reinera i Ivana Šipića.


Istina, nisu se HDZ-ovci odmah predali. Javni poziv zainteresiranima za mjesta predsjednika i osam članova Nacionalnog vijeća za znanost završio je još 1. ožujka prošle godine. U tom je tijelu 18 ljudi s mandatom na četiri godine, a svake se dvije godine bira polovica članova. HUP je, kao i 2016., predložio Milasa. Prvi put su na saborskom Odboru za znanost za njega glasovali svi HDZ-ovci, ali je Milasa pobijedio Boris Popović, vlasnik riječke tvrtke Alarm Automatika, kojeg je također gurao SDSS. U ovom slučaju, od ožujka 2018. do petka, dakle čak više od godinu dana, trajalo je mukotrpno usuglašavanje HDZ-a, HNS-a i SDSS-a o listi devetero kandidata za Nacionalno vijeće, koju Sabor mora potvrditi na plenarnoj sjednici.


Jedan glas Mosta




HDZ-u je prioritet bio da među tih devet ima većinu, a Pupovac, koji je član Odbora, inzistirao je uz podršku HNS-a na Gojku Ostojiću. Bila je to rovovska politička borba jer Nacionalno vijeće nije mačji kašalj, to je »najviše stručno tijelo koje se brine za razvitak i kvalitetu cjelokupne znanstvene djelatnosti i sustava znanosti, visokog obrazovanja i tehnološkog razvoja u Republici Hrvatskoj«. Naposljetku je dogovorena lista na kojoj su većina HDZ-ovi ljudi, ali cijena je toga bila da se HDZ odrekne Milasa. I Vesna Bedeković, Sunčana Glavak, Sanja Putica, Željko Reiner i Ivan Šipić disciplinirano su proveli taj dogovor.


U saborskim kuloarima priča se da nitko od navedenih HDZ-ovaca u Odboru nije glasovao za člana Središnjeg odbora HDZ-a nego za Gojka Ostojića, kojem je valjda jedina kakva-takva veza s HDZ-om činjenica da je vlasnik zagrebačkog hotela Le Premier, udaljenog stotinjak metara od sjedišta ove stranke. Navodno je Milasu taj jedan glas dao mostovac Marko Sladoljev. U HDZ-u nisu svi dobro primili ovakav rasplet, pojedini njihovi zastupnici okrivljuju Vesnu Bedeković da je loše vodila pregovore o popunjavanju Nacionalnog vijeća za znanost. Ona je, pak, maksimalno suzdržana.


– Odglasano je tako kako je odglasano, a glasovanje je bilo tajno. To je sve što vam mogu reći, kazala nam je jučer predsjednica saborskog Odbora za znanost.


Bio je to za HDZ vrlo neugodan podsjetnik koliko su u Saboru ovisni o podršci SDSS-a i HNS-a. Milasu nisu pomogle ni sve stranačke reference, ni to što ga je predložio HUP, Pupovac i HNS-ovac Stjepan Čuraj jednostavno su bili jači od HDZ-ovih petero u Odboru za znanost.