Odgovor na kritike

HDZ prozvao Milanovića i Marasa za licemjerje prema učiteljima i nastavnicima

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»I tvrde da su zahtjevi sindikata, teški 400 milijuna kuna, 'trošak koji si Vlada može priuštiti'. Pa zašto ta sredstva nisu dali dok su bili na vlasti? Upravo obratno, u njihovom su mandatu zaposlenima u obrazovanju pale plaće jer su im ukinuli božićnicu i regres, skresali troškove prijevoza, dnevnice, visinu osnovice za jubilarne nagrade«, objavio je HDZ



ZAGREB HDZ je u subotu SDP-ova zastupnika Gordana Marasa i predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića prozvao zbog licemjerja u podršci prosvjetarima budući da im njihova vlada nije povisivala koeficijente ni plaće.


Pod naslovom »SDP – licemjerje vam je ime« HDZ je na facebooku objavio kako je bilo očekivano da će i »zaboravni« Zoran Milanović i njegov udarnik Gordan Maras stati uz štrajk u školama.


»I tvrde da su zahtjevi sindikata, teški 400 milijuna kuna, ‘trošak koji si Vlada može priuštiti’. Pa zašto ta sredstva nisu dali dok su bili na vlasti? Upravo obratno, u njihovom su mandatu zaposlenima u obrazovanju pale plaće jer su im ukinuli božićnicu i regres, skresali troškove prijevoza, dnevnice, visinu osnovice za jubilarne nagrade«, objavio je HDZ.




Što se tiče same osnovice plaća prosvjetara, HDZ navodi da ju je njihova Vlada u tri godine podigla za 587 kuna (11.49 posto), a pregovaraju i o dodatnom povećanju, dok je SDP u cijelom mandatu povećao osnovicu za ravno nula kuna.


No, imaju obraza, kažu u HDZ-u, danas tvrditi da su ‘zapanjeni HDZ-ovom bahatošću’.


»Mi smo pak, moramo priznati, zapanjeni njihovim licemjerjem«, naveo je HDZ u reakciji na današnje istupe predsjedničkog kandidata i bivšeg premijera Zorana Milanovića te predsjednika zagrebačkog SDP-a i bivšeg ministra Gordana Marasa.


Za kraj, citiraju samog Milanovića koji je 25. rujna 2015. kao premijer za tadašnji štrajk u školama izjavio: »Štrajk prosvjetara izazvat će revolt kod građana jer je potpuno promašen. Ova vrsta pokušaja ucjene je komična, a najviše stradaju roditelji«.


Milanovićev je danas rekao, komentirajući štrajk učitelja, da Vlada može priuštiti 400 milijuna kuna. Dodao je i da je pri kraju njegova premijerskog mandata država bila u teškoj situaciji, te da je tada sindikatima poručio neka se strpe jer će biti prvi na redu nakon izbora.


Marasa je, pak, danas u ime svoje stranke ponovno podržao štrajk prosvjetara, a rekao je i kako je zapanjen »bahatošću premijera Andreja Plenkovića koji bagatelizira i banalizira cijelu situaciju«, referirajući se na premijerovu jučerašnju izjavu kojom je ironizirao situaciju oko štrajka rekavši da će plaće svima povećati za 100 posto.