Šeks se zalaže za tzv. Božićni ustav

HDZ prozvao Josipovića zbog “varavih obećanja”

Hina

»U osam skupina ustavnih promjena, za koje navodi da su njegov program za ustav druge republike, šest ih uopće ne spada u ustavnu materiju već su stvar zakonodavca, Hrvatskog sabora«, rekao je Vladimir Šeks na konferenciji za novinare



ZAGREB  HDZ je u srijedu ustvrdio kako je izborni program aktualnog predsjednika Ive Josipovića, koji se temelji na donošenju novog ustava »varavo obećanje i zavaravanje građana« kako bi mu poklonili povjerenje na predstojećim predsjedničkim izborima.


»U osam skupina ustavnih promjena, za koje navodi da su njegov program za ustav druge republike, šest ih uopće ne spada u ustavnu materiju već su stvar zakonodavca, Hrvatskog sabora«, rekao je Vladimir Šeks na konferenciji za novinare.


Preostale dvije skupine, pojašnjava, rješavaju se ustavom. »To je da se Hrvatska teritorijalno preustroji u pet do osam regija za što je nužna promjena ustava, kao što je nužna promjena ustava u dijelu izbora zastupnika u Hrvatski sabor jer bi se, po njegovom prijedlogu, polovica njih birala po regijama kao izbornim jedinicama,a druga polovica po sustavu preferencijalnog glasovanja«, pojašnjava Šeks.




Ni jedna od Josipovićevih osam skupina ustavnih promjena, ni kada bi bile usvojene, ne bi, tvrdi Šeks, ni za milimetar poboljšale gospodarsku i socijalnu sliku Hrvatske. »Ni jedan građanin, temeljem njih, ne bi dobio novo radno mesto, ni jedan umirovljenik ni za lipu veću mirovinu, ni jedan zaposlenik veću plaću«, uvjeren je taj HDZ-ovac.


»Hrvatska nije u ustavnoj, već u gospodarskoj i financijskoj krizi do koje ju je dovela aktualna vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem, a u suradnji s Josipovićem«, poručio je Željko Reiner.


Uvjeren je kako je priča o promjenama Ustava tek skretanje pozornosti javnosti sa stvarnih problema.


Vladimir Šeks poručuje kako osobno čvrsto zagovara Božićni ustav (prvi ustav neovisne Hrvatske iz 1990.), za koji kaže, da je to ustav prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njega.


»To je Tuđmanov ustav i moj ustav. Taj ustav je, uz manje korekcije, doveo Hrvatsku do suverene, slobodne i demokratske europske države te omogućio da Hrvatska uđe u krug europskih država«, rekao je Šeks ocjenivši kako su promjene ustava 2010. značile korak unatrag.


»Predsjednik Josipović nedavno, prije pola godine, predložio je određene promjene Ustava no vladajuća parlamentarna većina jednostavno je ostala gluha i slijepa te ga je izigrala i ponizila jer je izignorirala njegov prijedlog ustavnih promjena koje je čak i formalizirao«, podsjetio je Šeks.


Iako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio da će HDZ, osvoji li vlast, rekonstriurati instituciju predsjednika republike i ići na kancelaski sustav te predsjednika birati u Saboru, Šeks je kazao kako Hrvatskoj za sada »ne treba nikakva promjena političkog sustava u pogledu predsjedničkih ovlasti, izbora predsjednika i ustavnih ovlasti vezanih za predsjednika«.


»O tome da li bi se u Hrvatskoj trebao ili ne promijeniti sustav i uvesti ponovno polupredsjednički sustav ili u krajnjoj instanci da bi se birao i predsjednik republike u parlamentu treba provesti ozbiljnu i temeljitu raspravu te to nije tema novinskoga članka«, rekao je Šeks.