U čije ime je Mikulić optužio zastupnika Mosta?

HDZ protiv HDZ-a: I Josip Đakić osudio objavu dijagnoze Mire Bulja

Ljerka Bratonja Martinović

Josip Đakić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Josip Đakić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Svaka bolest je bolest, treba to poštovati i cijeniti, osobnost čovjeka ne bi se tako trebala vrijeđati, komentirao je Josip Đakić, dok je potpredsjednik Vlade i šef Mosta Božo Petrov nazvao Mikulićev postupak sramotnim



ZAGREB   Potpredsjednik Vlade Božo Petrov osudio je jučer optužbe HDZ-ovca Andrije Mikulića na račun zastupnika Mosta Mire Bulja, a javno iznošenje podataka iz njegove medicinske dokumentacije nazvao je sramotnim.


– Iznositi povijest bolesti nema smisla, to je sramotno – ustvrdio je Petrov, komentirajući incident.


Osuda ispada stigla je i iz Mikulićeve stranke. HDZ-ov zastupnik Josip Đakić ustvrdio je da ponašanje njegovog stranačkog kolege »nije ni dobro, ni lijepo« i ne bi se, kaže, trebalo ponoviti u sabornici.




– Ne znam je li to kažnjivo, možda jest, ali nije lijepo vidjeti u javnoj prepirci da se tako blatimo. Nije ni lijepo, ni prijateljski, ni kolegijalno, da se u obračunima za sitne osobne frustracije iznosi nečija bolest. Svaka bolest je bolest, treba to poštovati i cijeniti, osobnost čovjeka ne bi se tako trebala vrijeđati – komentirao je Đakić i ustvrdio da se jednako neprihvatljivo ponašao i bivši ministar branitelja Predrag Matić, kad je »razvlačio Glogoškog s njegovim primanjima, invaliditetom, korištenjem automobila i kuće«.


Diskreditacija


Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rada i vođa šatoraša iz Savske, odbio je komentirati Mikulićev ispad, iako se radi o otkrivanju podataka o dijagnozi hrvatskog branitelja, umirovljenog časnika HV-a.


– Ništa ne komentiram – odrezao je Glogoški na naše pitanje ne tiče li se to digniteta svih hrvatskih branitelja.


Za bivšeg ministra Predraga Matića, Mikulićev je potez dokaz kakvim se podlim metodama HDZ služi u diskreditaciji protivnika.


– Te su podatke o njemu vjerojatno imali i prije, kao što imaju za većinu ljudi, pa dilaju ovisno o potrebi. Vrlo uzak krug ljudi mogao je to iznijeti u javnost, ured državne uprave u Sinju ili Ministarstvo branitelja koje dokumentaciju može zatražiti po službenoj dužnosti. Žao mi je da se takve stvari rade – rekao nam je Matić.  Čudi ga, kaže, da nitko na to još nije reagirao, iako je prekršen zakon. Rješenje o invalidnosti, objašnjava, sastoji se od dva lista, prvi koji služi za javnu upotrebu, primjerice dobivanje prava na besplatni parking, i drugi list s dijagnozom, koji je apsolutno tajan i do njega može jedino DORH, policija, USKOK ili sud, i to samo na službeni zahtjev.



U Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) navode kako je otkrivanje podataka iz medicinske dokumentacije kažnjivo po tri zakona  – Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o liječništvu, Zakonu o zaštiti prava pacijenata i Kodeksa medicinske etike i deontologije. Liječnik koji se ogriješi o zaštitu medicinskih podataka HLK-u odgovara disciplinski, u slučaju da Komora primi prijavu, dok prekršajni postupak, koji povlači novčanu kaznu, osim oštećenog može pokrenuti državni odvjetnik, tijelo državne uprave ili pravna osoba s javnim ovlastima, primjerice pravobranitelj.



Ružan čin


– Kao ministar imao sam priliku i mogao doći do svačije dijagnoze, ali nije mi padalo na pamet – konstatira Matić. Napad na Bulja, kaže, potpuno je neosnovan jer svaki branitelj s invaliditetom po zakonu svake dvije godine može na ocjenu invalidnosti, koja  može biti veća, manja ili ista. I stanovima koje ratni vojni invalidi dobivaju po povlaštenim uvjetima nakon otkupa mogu prodati ili raspolagati kako hoće. »To sam napravio i ja i još 30.000 ljudi«, veli bivši ministar.


Mahanje braniteljskim dijagnozama u sabornici smatra ružnim činom prema braniteljima, zbog kojeg bi se u drugim okolnostima već podigao novi šator.


– Sada se ne dižu šatori, Glogoški ne saziva konferenciju za novinare, jer se radi o HDZ-u. Da je obratno, već bi konstrukcija u Savskoj bila napola podignuta, zbog izjednačavanja agresora i žrtava, poigravanja braniteljskom populacijom i drugim argumentima koje su već iznosili. S obzirom da je riječ o HDZ-u, nema nikakve reakcije – zaključuje Matić.