Obračun s antifašizmom

HDZ-ovo tvrdo krilo ne odustaje: ‘Još nismo dovoljno sazreli da cijela nacija slavi određeni datum’

P. N.

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Moj stav je jasan da Hrvatska nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Dok pola naroda jaduje, pola će slaviti i blagovati. Zašto tek sada? Zato što sam sada u Hrvatskom saboru, a tko nas je dosad išta pitao i tko nas išta pita? - rekao je Culej



Hrvatski sabor danas će raspravljati o prijedlogu novog kalendara blagdana i spomendana kojim se među ostalim Dan državnosti vraća na 30. svibnja, datum na koji se obilježavao do 2001.godine i koji označava konstituiranje prvoga višestranačkog demokratskog Sabora 1990. godine. Druga promjena odnosi se na 18. studenoga koji postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i bit će neradni dan.


Prema prijedlogu se modificira i nekoliko spomendana koji nisu neradni dani. Tako će 15. siječnja uz Dan međunarodnog priznanja postati i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, a 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Dan neovisnosti bi se prema novom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se dosad slavio Dan državnosti i ne bi bio više blagdan nego spomendan, a 8. listopada postao bi Dan Hrvatskog sabora.


Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak nije prihvatio Vladin prijedlog zakona o blagdanima, no negativno mišljenje Odbora ne obvezuje Sabor da mu da istu ocjenu. Saborski Odbor za ratne veterane predložio je pak drugačiji kalendar, da se Dan Hrvatskog sabora, 8. listopada, umjesto kao spomendan slavio kao blagdan, a praznik Dan antifašističke, 22. lipnja postane spomendan.




Danas je to u Saboru komentirao i HDZ-ov Stevo Culej.


– Moj stav je jasan da Hrvatska nije dovoljno sazrela država u kojoj bi cijela nacija mogla slaviti određeni datum. Dok pola naroda jaduje, pola će slaviti i blagovati. Zašto tek sada? Zato što sam sada u Hrvatskom saboru, a tko nas je dosad išta pitao i tko nas išta pita? – rekao je za N1 televiziju Culej.


Kaže d se ne boji sankcija u HDZ-u. 


– Ja se u životu bojim jedino dragog Boga i suda moje obitelji i moga naroda. Ja nisam spreman izaći iz stranke, jer ja sam ušao sam u tu stranku i ja ću odlučiti da li ću i kada ću i kako – rekao je Culej.


No, što ako ga izbace iz HDZ-a? “Od volje im, k’o šokcu post”, rekao je.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.


TAGOVI: