Sabor

HDZ-ovi zastupnici smatraju HTV-ov prijenos inauguracije skandaloznim

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Na televiziji koja bi trebala biti javna i koju plaćaju naši građani prijenos inauguracije počinje riječima, 'alfa ženka koja može pucati, pomusti kravu i voziti traktore'. Sramotno«, ocijenila je Branka Martinčev Juričev (HDZ)



ZAGREB Dio HDZ-ovih zastupnika osudio je u četvrtak HRT-ov prijenos inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao »seksizam, degradaciju i nepoštivanje funkcije predsjednice«, a da se novinari HRT-a prema izabranoj predsjednici moraju odnositi s poštovanjem suglasan je i SDP-ov Nenad Stazić.


»Na televiziji koja bi trebala biti javna i koju plaćaju naši građani prijenos inauguracije počinje riječima, ‘alfa ženka koja može pucati, pomusti kravu i voziti traktore’. Sramotno«, ocijenila je Branka Martinčev Juričev (HDZ).


Njezina stranačka kolegica Sunčana Glavak suglasna je da je riječ o »seksizmu, degradaciji, apsolutnom nepoštivanju žena, a prije svega funkcije predsjednice RH«. »Čudi me da se o tome nije oglasila povjerenica za ravnopravnost spolova«, rekla je Glavak.




Dujomir Marasović (HDZ) pozvao je glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da »odgovornu osobu skloni s televizije«. »Ona ne smije više na ekrane i ja savjetujem ravnatelju da je skloni, jer inače bi se moglo postavljati pitanje njegove odgovornosti, a vjerujem da je on tu čist«, rekao je Marasović.


SDP-ov Stazić kazao je kako osobno nije gledao inauguraciju predsjednice, jer je bio prisutan na Markovu trgu. »Ali, ako je točno ovo što govore kolege, to je nedopustivo. Izabrana predsjednica je izabrana predsjednica, ona obnaša važnu funkciju i prema njoj se novinari HRT-a moraju odnositi s poštovanjem, sviđala se njima ta predsjednica ili ne. Jednako se tako s poštovanjem moraju odnositi prema premijeru, ministrima i Saboru«, rekao je Stazić.


Požalio se i da je »masi urednika javne televizije vrijeđanje politike i političara vrhunac novinarstva«, te podsjetio da je Sabor dan ranije zasjedao gotovo do ponoći, a da novinari HRT-a i dalje zastupnike nazivaju lijenčinama i neradnicima.


»To govore oni za koje ne znamo ni kako su zaposleni ni kolike su im plaće«, rekao je Stazić.