Borba

HDZ-ovci nezadovoljni Plenkovićem razočarani protukandidatima: Puno su pričali, sad su neprimjetni

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Davor Stier bio bi kandidat za potpredsjednika. Ako se ništa ne promijeni, sutra će Plenković saznati koga bi morao pobijediti u utrci za poziciju lidera HDZ-a



ZAGREB – Nacionalno vijeće HDZ-a danas će donijeti odluku o održavanju unutarstranačkih izbora, a u subotu bi se trebala predstaviti i alternativa aktualnom vodstvu predvođenom Andreju Plenkoviću. Još prije tjedan dana Davor Stier je rekao da je ta alternativa spremna, ali u međuvremenu se nije ništa zbivalo.


Brojni HDZ-ovi dužnosnici već su izrazili podršku Plenkoviću, a njegovi oponenti su na javnoj razini uglavnom pasivni. Stoga među članovima HDZ-a koji su nezadovoljni političkim smjerom stranke postoji već izvjesno razočaranje onima koji su najavili da će se na izborima suprotstaviti Plenkoviću.


Zamjera im se da su neprimjetni, a da su, s druge strane, mediji prepuni izjava predsjednika HDZ-a i onih koji mu daju potporu. No, Plenkovićevi protivnici nisu prethodnih dana posve mirovali i u subotu će navodno izaći sa svojom kadrovskom križaljkom i programom za unutarstranačke izbore.




Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sam je ovaj tjedan najavio da će se kandidirati za zamjenika predsjednika HDZ-a. Jučer se moglo čuti da će se Miro Kovač natjecati za mjesto predsjednika stranke dok bi Davor Stier bio kandidat za dužnost potpredsjednika.


Ako se ništa ne promijeni, sutra će Plenković saznati koga bi morao pobijediti u utrci za poziciju lidera HDZ-a, a onda počinje otvorena borba između, kako je to nedavno definirao Stier, onih koji zagovaraju kontinuitet i snage koja traži promjene u stranci.


Lukav potez


Međutim, ako će oni i nastupati u bloku, članovi HDZ-a će pojedinačno birati predsjednika, zamjenika i četvero potpredsjednika, ne u paketu. To znači i da Plenković može pobijediti, a da u užem Predsjedništvu HDZ-a u većini bude njemu suparnička struja, koja bi mu u značajnoj mjeri ograničila političku moć.


Objektivno, Plenković je favorit i protiv Kovača i protiv bilo kojeg drugog kandidata za predsjednika HDZ-a. Premijer je, riskantno mu je na unutarstranačkim izborima izglasati nepovjerenje, a uživa makar deklarativnu potporu stranačkog establišmenta. Ali, Penava i Stier su popularni u HDZ-u i ako će se doista kandidirati za zamjenika predsjednika odnosno potpredsjednika stranke imaju sasvim solidne šanse da budu izabrani.


Zato u slučaju da Stier doista istakne kandidaturu za dužnost potpredsjednika to ne treba odmah shvatiti kao njegovo prepuštanje drugima liderske uloge u okviru alternative Plenkoviću nego kao možda vrlo lukav potez. Svim gubiticima neposrednih izbora, naravno, preostaje da na Općem saboru pokušaju ući u Predsjedništvo HDZ-a, na način da se kandidiraju za člana tog tijela.


Jenjao val podrške


Inače, val podrški Plenkoviću jučer je jenjao. Čini se da su HDZ-ovi dužnosnici koji su mu, spontano ili na nagovor, htjeli dati potporu to već učinili. Te su podrške, osim od predsjednika županijskih organizacija HDZ-a, isprva tražene i od saborskih zastupnika, ali se od toga očito odustalo kako se u javnosti ne bi stvorio dojam da je vodstvo stranke previše pritiskalo dužnosnike. Dio zastupnika u startu je odbio podržati Plenkovića, ponajviše zbog toga jer bi im to jako zamjerila njihova stranačka baza.


Bačić: Omogućit ćemo ravnopravnu utakmicu


Zastupnički klub HDZ-a jučer je kasno popodne održao svoju sjednicu u Slavonskom Brodu i time nastavio običaj da se sjednice tog tijela povremeno održavaju ne samo izvan zgrade Sabora nego i izvan Zagreba. Iako se stranka nalazi korak od raspisivanja unutarstranačkih izbora, na jučerašnjoj sjednici ta tema nije bila na dnevnom redu.


Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nije nakon sjednice dao nikakvu izjavu tako da su novinari ostali na onome što je prije njenog početka izjavio predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić. On je rekao da će na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a biti donesena odluka o datumima i postupcima za provođenje unutarstranačkih izbora.


– Uvjeren sam da će unutarstranački izbori u HDZ-u biti praznik demokracije. Želimo da se oni održe na vrlo visokoj demokratskoj razini, koja će svakako doprinijeti snaženju HDZ-a, rekao je Bačić. Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imati protukandidata, Bačić je rekao da će se to vidjeti kada se raspišu izbori i počne kampanja.


– Svi koji mogu, koji se odluče, HDZ će im omogućiti ravnopravnu utakmicu, rekao je Bačić. Dodao je da će na sjednici Kluba biti svi HDZ-ovi saborski zastupnici osim onih koji nisu mogli doći iz opravdanih razloga jer imaju druge obveze, ili su na službenom putu.