Obrana Franje Lucića

HDZ-ov zastupnik Lucić: Hedl laže o meni, a sve je dio jedne veće političke harange

Dražen Ciglenečki

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Uostalom, gospodin Hedl nije ni pravna ni odgovorna osoba, on je samo obična fizička osoba. Pa kako sam ga onda mogao podmititi? No, institucije neka svejedno rade svoj posao, ja nemam ništa protiv toga. Meni to baš i odgovara. Znate, gospodin Hedl će za svoje tvrdnje morati odgovarati, a ja za sve imam pravovaljanu dokumentaciju. Kad ti dokumenti ne bi bili pravovaljani, onda bi se moralo postaviti pitanje koje su to mjerodavne institucije ako nisu one koje su izdale te dokumente.



Saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo jučer je, bez rasprave, odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ovog zastupnika Franje Lucića, kojeg USKOK sumnjiči da je pokušao podmititi novinara Dragu Hedla, kako bi odustao od teksta koji je za portal Telegram.hr pripremao o njegovim poslovnim i  financijskim transakcijama.  Svih šest prisutnih članova MIP-a glasovalo je za ovu odluku i USKOK može započeti svoju istragu, a Sabor će, kad se okupi najesen, samo još formalno potvrditi skidanje Lucićevog imuniteta.


Dokumenti uredni


Tako je, nakon Branimira Glavaša, Steve Culeja i Tomislava Sauche, Lucić postao četvrti zastupnik parlamentarne većine protiv kojeg je u tijeku kazneni postupak i prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od jedne do osam godina. On, međutim, i dalje tvrdi da nije zabrinut i da je zapravo zadovoljan što je USKOK ovako brzo reagirao i zatražio da mu se imunitet skine niti tri tjedna nakon što je Telegram.hr objavio audio snimku razgovora Lucića i Hedla, na kojoj se čuje kako HDZ-ovac nudi novac novinaru.


– Ništa ja ne zamjeram USKOK-u, dapače pozdravljam njihovu istragu. Protiv mene se već deset godina vodi politička haranga i zato ovo smatram prilikom da upravo to bude i zadnje razmatranje tih mojih »predmeta«. Odbacujem svaku krivnju za ovo što me gospodin Hedl optužuje. Ne priznajem bilo kakvu moju kaznenu odgovornost. Što se tiče Hedlovog pisanja o mojim firmama, odbijam sve njegove teze i tvrdim da je riječ o lažima. Tijekom dest godina sve nadležne institucije, DORH, USKOK, Porezna uprava i još neke, prošle su kroz Tofrado, istraživano je i podrijetlo moje imovine i svi njihovi nalazi bili su na mojoj strani. Za sve ja posjedujem urednu dokumentaciju, a gospodin Hedl je – nema. Morat će dokazati sve te svoje optužbe prema meni, mojoj obitelji i poduzećima u mojem vlasništvu.




Kakvoj ste to političkoj haranzi izvrgnuti, na što konkretno mislite?


– Političku harangu protiv mene vodi oporba u Požeško-slavonskoj županiji, prije svega SDP. Oni su sada upregnuli i gospodina Hedla ne bi li me ocrnili na svim razinama. Ja sam godinama predvodnik HDZ-a u našoj županiji i sa svojim sam ljudima za to vrijeme postizao fantastične rezultate. Prošle godine na drugim parlamentarnim izborima zaredom HDZ je dobio najviše glasova u svim jedinicama lokalne samouprave u Požeško-slavonskoj županiji. SDP-a više praktično nema na našem prostoru, jednostavno su stjerani u mišju rupu. I zbog toga me uz pomoć Hedla pokušavaju diskreditirati. Misle da će se, ako naštete meni, mojoj obitelji i mojim firmama, to negativno odraziti i na HDZ-u. Međutim, ponavljam, sve je na mojoj strani, imam, za razliku od njih, svu potrebnu dokumentaciju. USKOK-ove sumnje.

Ali, USKOK, barem ne zasad, vas ne sumnjiči u vezi s poslovanjem vaših formi nego da ste željeli podmititi novinara Hedla.


– Kazao sam da se u tom smislu uopće ne osjećam odgovornim. Uostalom, gospodin Hedl nije ni pravna ni odgovorna osoba, on je samo obična fizička osoba. Pa kako sam ga onda mogao podmititi? No, institucije neka svejedno rade svoj posao, ja nemam ništa protiv toga. Meni to baš i odgovara. Znate, gospodin Hedl će za svoje tvrdnje morati odgovarati, a ja za sve imam pravovaljanu dokumentaciju. Kad ti dokumenti ne bi bili pravovaljani, onda bi se moralo postaviti pitanje koje su to mjerodavne institucije ako nisu one koje su izdale te dokumente.


Je li netko iz USKOK-a već s vama razgovarao?


– Ne, nitko.


A jeste li već angažirali odvjetnika?


– Ne, zašto? Meni ne treba odvjetnik, jer svi su dokazi na mojoj strani.