Neusuglašeni

HDZ-ov ministar odobrio plan koji iz Plomina C izbacuje ugljen, Mostov ministar o tome nema pojma

Bojana Mrvoš Pavić

Paneniću sektor preuzeli ministri iz redova HDZ-a / Foto V. Karuza

Paneniću sektor preuzeli ministri iz redova HDZ-a / Foto V. Karuza

Ništa od Plomina C na ugljen, Panenić o tome nema pojma. Na pitanje kako se to dogodilo, budući da su pregovori s Marubenijem u završnoj fazi, ministar Panenić kaže: »I meni je to velika nepoznanica«



ZAGREB Kad na svojoj skupštini 13. lipnja Istarska županija prihvati novi županijski prostorni plan kojim se na njenom području predviđa samo gradnja energetskih postrojenja na plin ili obnovljive izvore, umire projekt Plomina C na ugljen – potvrdio je jučer novinarima ministar gospodarstva Tomislav Panenić, kojem su, po svemu sudeći, sektor u potpunosti oteli ministri iz redova HDZ-a.


Ministar graditeljstva Lovro Kuščević Istarskoj županiji je prošli tjedan dao suglasnost na prostorni plan u kojem se kao jedini mogući energenti za buduća postrojenja za prozvodnju električne energije spominju plin ili obnovljivi izvori, što znači da ugljena tamo neće moći biti, kaže Panenić. Na pitanje kako se to dogodilo, budući da su pregovori s japanskim Marubenijem, s kojim je HEP trebao graditi elektranu na ugljen u završnoj fazi, Panenić, očito i sam vrlo iznenađen Kuščevićevim potezom, odgovara »ne znam, i meni je to velika nepoznanica.


O tome morate pitati kolegu Kuščevića« s kojim se, kaže, oko tog pitanja uopće nije čuo. Trebalo je, kaže Panenić, pričekati mišljenje Europske komisije, koja razmatra nacrt ugovora HEP-a i Marubenija. O energentu, napominje ministar gospodarstva, ne odlučuje Vlada već HEP-ova studija utjecaja na okoliš, koja je 2012. godine, podsjetimo, »amenovala« ugljen, za koji je izdana i lokacijska dozvola. Ta će dokumentacija, uložen novac u pripremu, ali i vrijeme potrošeno na elektranu na ugljen, propasti. Može li i Marubeni od Hrvatske tražiti penale, nije poznato jer je to stvar tajnih pregovora s HEP-om.


Horvatov drugi resor




Panenić smatra da elektrana na ugljen nije prihvatljiva, ali ju je on kao ministar gospodarstva prihvatio, budući da je projekt odavno u tijeku, i gotovo pred početkom realizacije. HEP s Marubenijem ugovor još nije potpisao, ali je teško očekivati da neće biti baš nikakvih posljedica ako se od Plomina C na ugljen odustane. Panenić smatra da elektrana na plin nije dobra ideja jer su takve elektrane trenutačno vrlo nerentabilne, a ako plinske elektrane i treba biti, onda bi ona trebala biti smještena, napominje, na riječkom području. Osim toga, još bi neprofitabilnije bilo graditi elektranu na plin s LNG termnala, što je spominjao Kuščević, budući da se radi o najskupljem plinu.


Drugi HDZ-ov ministar, iz sektora za obrt – Darko Horvat, često pak nastupa kao ministar energetike pa je, između ostalog, nedavno izjavio i to da se nikad nije trebalo ići u arbitražu s MOL-om oko spornog ugovora kojim je MOL 2009. godine bez većinskog paketa dionica u Ini dobio većinska upravljačka prava. Panenić smatra da je arbitraža nužna, i da s njom treba ići do kraja, koji bi se mogao dogoditi koncem ove godine. Dobije li Hrvatska tu arbitražu, Sanaderov ugovor s MOL-om iz 2009. će biti poništen te će se upravljanje Inom vratiti na ugovor iz 2003. godine. Tim se ugovorom MOL obavezao na modernizaciju hrvatskih rafinerija – obavezu koja je ugovorom iz 2009. godine, kaže Panenić, anulirana. Drugim riječima, ako se odustane od arbitraže, neće biti ni modernizacije rafinerija.


»Horvat nije ministar gospodarstva nadležan za energetiku. Ako govori u ime HDZ-a, onda treba tako i reći. Ne želim s njim, međutim, ulaziti u konflikte i objašnjavati njegova stajališta«, odgovara Panenić na pitanje smeta li mu što Horvat vrlo često nastupa kao ministar energetike, koja se nalazi u njegovom, Panenićevom resoru. Novinari su Panenića jučer upoznali i s izjavom HDZ-ovog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, koji je prije nekoliko dana kazao kako se pregovori s MOL-om dižu na razinu hrvatske i mađarske vlade. I to je iznenadilo Panenića kojem se i opet, čini se, resor vodi iza leđa.


Uskoro odluka o LNG-u


»Meni je to neprirodno. Mađarska nije partner u Ini, nego MOL, i ne može se u pregovorima preskakati dioničare«, kazao je Panenić. Pregovaračka je platforma u pripremi i o njoj će Vlada uskoro donijeti odluku, kazao je Panenić jučer novinarima, napominjući kako se od MOL-a očekuje da izađe sa svojom podlogom za pregovore. Vlada, kaže, ima svoju podlogu, a ako pregovori ipak ne krenu ili ne uspiju, presudit će arbitraža.


Što se tiče LNG terminala na Krku, Vlada bi uskoro mogla donijeti odluku o gradnji, zapravo »instaliranju« plutajućeg terminala, kaže Panenić. Bude li donesena ta odluka, zemljište za terminal neće više biti problem.