Napredak u kontroli trošenja novca

HDZ o uvođenju reda u državne financije: Izmjene Zakona o proračunu predizborne i zakašnjele

Hina

D. Kovačević

D. Kovačević

Prijedlog izmjena Zakona o proračunu pozdravili su u srijedu saborski zastupnici vladajućih SDP-a i HNS-a, ocjenjujući ih napretkom u procesu proračunskog planiranja i boljom kontrolom trošenja proračunskog novca, dok ih iz oporebnog HDZ-a smatraju tek tehničkim promjenama radi ispunjavanja rokova Europske komisije, da dolaze prekasno i u izbornoj godini



ZAGREB – Prijedlog izmjena Zakona o proračunu pozdravili su u srijedu saborski zastupnici vladajućih SDP-a i HNS-a, ocjenjujući ih napretkom u procesu proračunskog planiranja i boljom kontrolom trošenja proračunskog novca, dok ih iz oporebnog HDZ-a smatraju tek tehničkim promjenama radi ispunjavanja rokova Europske komisije, da dolaze prekasno i u izbornoj godini.


Zamjenik ministra financija Igor Rađenović je kao ciljeve zakonskih izmjena naveo usklađivanje proračunskog procesa sa zahtjevima EU, jačanje srednjoročnog proračunskog okvira, bolje predviđanje modela buduće potrošnje, veću fleksibilnost u provedbi EU projekata, te kvalitetniju provedbu strategije upravljanja javnim dugom.


Ivan Šuker (HDZ) smatra pak da su zakonske izmjene tehničke prirode. Pita se i temeljem kojeg je zakona i propisa je predložila proračun za 2015. i temeljem kojih će se taj proračun izvršavati te dodaje: »Čuli smo da se uveo red. Ako je takvo funkcioniranje u zrakopraznom prostoru red, od toga bih se odmaknuo«.




Napomenuo je kako se taj zakonski prijedlog trebao donijeti još prije šest-sedam mjeseci, kako bi se svi proračunski korisnici mogli na vrijeme pripremiti, te upozorio da i nadalje nema ni riječi o tome tko će platiti dugove u zdravstvu. »Nijedan zastupnik nije protiv toga da se tu uvede red, no to se nije provelo«, rekao je Šuker .


Nadica Jelaš (SDP) podsjetila je da je u siječnju prošle godine Europsko vijeće detektiralo u Hrvatskoj prekomjerni deficit te sredinom godine dalo preporuke za program reformi, a sada se, kaže, unaprjeđenje procesa proračunskog planiranja i ispunjava. »Svjesni smo da je javni dug velik problem, pa će strategija morati strukturirati dug da bi se izloženost kreditnim i drugim rizicima sveli na najmanju moguću mjeru«, kazala je Jelaš. Ocijenila je da će se tim prijedlogom dobiti dobar i kvalitetan trogodišnji proračunski okvir.


Marijan Škvarić (HNS) smatra da je obvezatnost proračunskih projekcija dobra kako bi jedinice lokalne samouprave mogle dobro planirati prihode, ali i dodao da gradonačelnik mora biti i svojevrsni mađioničar kad je riječ o velikim projektima.


Nezavisni zastupnik Slavko Linić drži da je zakonski prijedlog dobar, no ne očekuje da će se u izbornoj godini ugraditi politike vezane za reforme i plan konvergencije, nego tek 2016. i 2017.Laburist Dragutin Lesar predložio je amandman prema kojem bi Sabor obvezao Vladu, ministarstva, općine i gradove na javnu objavu podataka o svim odlukama za odgodu plaćanja, obročnu otplatu, otpis potraživanja i slično od strane poreznog dužnika.

Zamjenik ministra Rađenović je intenciju tog amandmana ocijenio dobrom, jer ide u smjeru transparentnijeg upravljanja finacijama.