Slučaj Lalovac

HDZ ipak otvara temu navodnog obiteljskog nasilja: Raspravu o prijavi protiv Lalovca pokreće – Culej

Dražen Ciglenečki

HDZ dosad Lalovčev slučaj nije koristio u političke svrhe – Stevo Culej / Foto P. MACEK/PIXSELL

HDZ dosad Lalovčev slučaj nije koristio u političke svrhe – Stevo Culej / Foto P. MACEK/PIXSELL

Želim čuti zašto državne institucije ne postupaju kad je riječ o ovakvim ljudima, rekao nam je Stevo Culej. Borisa Lalovca neće biti u sabornici



ZAGREB – HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, htio je prošli tjedan u Saboru, u sklopu aktualnog prijepodneva, postaviti pitanje o tvrdnjama supruge potpredsjednika SDP-a Borisa Lalovca da ju je on fizički zlostavljao i da je to prijavila nadležnim institucijama. U Klubu HDZ-a odlučili su se za neke druga pitanja, ali Culej će ovu temu otvoriti sutra, kad će u Saboru na dnevnom redu biti prvo čitanje prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.


– Ostavili smo to za raspravu o tom zakonu i bit će više pitanja. Želim čuti zašto državne institucije ne postupaju kad je riječ o ovakvim ljudima – rekao nam je jučer Culej.



Članovi obitelji javnih osoba obično se ne javljaju u ulozi njihovih zaštitnika, ali Slaven Letica učinio je iznimku kad je riječ o njegovoj snahi, predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković. Nakon što je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković prošli tjedan kritizirao Povjerenstvo zbog pokretanja postupka protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Dalija Orešković nije mu odgovarala. Ali, njezin punac jučer je to nadoknadio i putem Facebooka je Jandrokoviću poručio da je Njonjo. No, ovaj mu nije ostao dužan i praktično ga je nazvao – primitivcem.




»I meni se nekako čini da gospodin Gordan Jandroković Njonjo čini golemu pogrešku kad bezglavo juriša na neovisnost jedne institucije, koja je ozbiljnim i napornim radom (to znam iz prve ruke!) stekla povjerenje i vjerodostojnost velikog dijela javnosti«, napisao je Letica. Onda je još dodao nešto što je Jandroković, kako nam je rekao, shvatio kao neizravnu prijetnju. »Usput, na krivu se namjerio: na moju snahu Daliju Orešković koja ima ličke i zagorske korijene: prvi je čine upornom, odvažnom i tvrdoglavom, drugi onom koja iskreno vjeruje u načelo o ‘slijepoj pravdi’ koja se naprosto mora vršiti makar i svijet propao«, zaključio je Letica.


Prije nekoliko godina dnevnik 24 sata objavio je da je Jandrokovićev nadimak unutar HDZ-a Njonjo, ali on je to negirao, tvrdeći da takvo što nikad nije čuo. Međutim, to se ipak uhvatilo u javnosti, pa je i Letica je sada na ovakav način želio uvrijediti Jadnrokovića. Glavni tajnik HDZ-a, jedan od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića, uvjeren je da je Letica istupio uime svoje snahe. »Umjesto argumentirane rasprave, Letica na vrlo primitivan način pokušava skrenuti pozornost s problema takozvanog potencijalnog sukoba interesa. Letici je na prvom mjestu privatni interes, tako je uvijek kod njega bilo, ali ovdje su u pitanju javne stvari«, naglašava Jandroković. On ističe da nije nikoga vrijeđao nego mu je namjera potaknuti raspravu o tumačenjima potencijalnog sukoba interesa i da će to i dalje činiti, »bez obzira na privatne interese bilo koga, pa i Letice«. Prošli tjedan Jandroković je rekao da bi »trebalo razmotriti i kroz zakonska rješenja je li optimalno ovo što sada imamo vezano za Povjerenstvo«.



Iz HDZ-a dosad Lalovčev slučaj nisu koristili u političke svrhe, smatrajući vjerojatno da se radi o obiteljskoj stvari, ali ne slažu se s tim svi njihovi zastupnici. Stoga će se o navodnom nasilju bivšeg ministra financija nad nekadašnjom suprugom sutra progovoriti i u Saboru. Ali, što je također zanimljivo u ovoj priči, tamo neće biti Lalovca. Potpredsjednik SDP-a se, naime, nakon što je prije dva tjedna Lalovčeva supruga istupila u emisiji Velimira Bujanca, povukao iz javnosti i od tada više niti ne dolazi u Sabor. Stoga smo Arsena Bauka, predsjednika Kluba zastupnika SDP-a, pitali dokad će tolerirati Lalovčevo izostajanje s radnog mjesta.


Rekao nam je samo da se o Lalovcu raspravljalo na Predsjedništvu stranke i da će on provoditi sve zaključke tog tijela. Poslali smo u SDP službeni upit postoji li odluka koliko dugo će se Lalovcu dopustiti da ne obnaša zastupničku dužnost. Ali, odgovor nismo dobili. Više članova SDP-ovog Predsjedništva reklo nam je da na sjednici na kojoj je riječi bilo o Lalovcu nikakva odluka o duljini njegovog izbivanja iz Sabora tada nije donijeta.



HDZ-ovac Culej u sukobu je i s Ivanom Pernarom, kojem je jako zamjerio što su ga u petak saborski stražari iznijeli iz sabornice. Pernar mu je na Facebooku poručio da je isti Puniša Račić, koji je 1928. u Narodnoj skupštini u Beogradu pucao i na njegovog istoimenog pretka. Zaoštravanje među njima dvojicom iznenađujuće je s obzirom da su ranije bili u dobrim odnosima.


– Ma nisam ja ni sada s njim loš. Ali, priznajem, bio mi je puno draži dok nije počeo tvrditi da je Pupovac za njega najveći hrvatski domoljub i bojkotirati u Saboru ustajanje za vrijeme minute šutnje. A nama govori da smo svi fašisti i lopovi. Sugerirao sam u saborskom kafiću da šara malo, da spomene da i u SDP-u ima lopova. Rekao je da neće. Svejedno je taj petak ujutro htio sjesti u sabornici pokraj mene, nisam mu dopustio. Kasnije mi je digao živac, jer je išao na to da ga izbace iz Sabora. Takav je on, prefrigan – rekao nam je Culej.



Lalovac je, podsjetimo, negirao istinitost navode svoje supruge, za Novu TV izjavio je da će na sudu dokazati da nije obiteljski nasilnik i da se do daljnjeg povlači iz bilo kakvog javnog djelovanja. Ako će doista čekati sudski pravorijek, onda Lalovca još mjesecima neće biti u Saboru.