Odbor za Ustav

HDZ i SDP zajednički zaustavili referendumske inicijative

Dražen Ciglenečki

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ove su inicijative usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina, i zato ih ne podržavam. Ti bi referendumu bili ne sumrak nego mrak demokracije. Otkantao ih je Ustavni sud, a nadam se da će ih otkantati i Sabor', rekao je Peđa Grbin



ZAGREB HDZ i SDP su zajedno izglasali odluku saborskog Odbora za Ustav da, zbog nedovoljnog broja prikupljenih potpisa, nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma o poništenju Istanbulske konvencije i izmjeni izbornog zakonodavstva.


Taj je zaključak članova Odbora podržao i Milorad Pupovac (SDSS), a protiv je jedino bio Robert Podolnjak iz Mosta. Referendumske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” najavile su zahtjev za ocjenu ustavnosti, s obzirom da su uvjereni da ih je Vlada prevarila i da imaju dovoljno potpisa. 


– Političke kaste HDZ i SDP, iako se naizgled ne slažu, zapravo se vrlo dobro slažu jer žele zadržati svoje privilegije, korumpirani način biranja, korumpirano prelaženje iz stranke u stranku. Premda je narod rekao da mu je dosta toga, izjavila je Natalija Kanački, predstavnica inicijative “Narod odlučuje”.




Ona je s Kristinom Pavlović iz “Istina o Istanbulskoj” bila na sjednici Odbora, ali im predsjednik Željko Reiner (HDZ), sukladno Poslovniku, nije dopustio da sudjeluju u raspravi, pa je njihove stavove branio zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.


Iako su HDZ-ovci i SDP-ovci jednako glasovali, njihovi su istupi bili sasvim različito intonirane. Uime HDZ-a je riječ uzeo samo Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika, i on se fokusirao isključivo na formalnu dimenziju odbijanja raspisivanja referenduma.


Isticao je da je utvrđeno da, uslijed prevelikog broja nevažećih potpisa, Sabor može jedino donijeti odluku da se referenduma neće raspisati i nije ulazio u ocjenu sadržaja obje inicijative.


Može se to nekako razumjeti jer su potpisnici tih referendumskih peticija uglavnom su birači HDZ-a, pa im se ne žele do kraja zamjeriti.


Zastupnici SDP-a se, pak, nisu ustručavali govoriti o meritumu stvari.


– Ove su inicijative usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina, i zato ih ne podržavam. Ti bi referendumu bili ne sumrak nego mrak demokracije. Otkantao ih je Ustavni sud, a nadam se da će ih otkantati i Sabor, rekao je Peđa Grbin. 


Zekanović je tvrdio da se premijer Plenković boji referenduma jer bi s njima on pao.


– Kolege iz HDZ-a, možda jednom otkrijem i koje, kazali su mu da je Plenković naredio ministru Lovri Kuščeviću da referendumi ne smiju proći i da mora sve odraditi prije Ustavnog suda, rekao je Zekanović. Sjednicu Odbora za Ustav nazvao je igrokazom HDZ-a i SDP-a. 


I Podolnjak je uvjeren da povjerenstvo koje je Vlada formirala za provjeru potpisa nije moglo nepristranu obaviti svoju zadaću. 


– Podsjećam da je ministar Kuščević, komentirajući reakcije referendumskih inicijativa na informaciju da je povjerenstvo konstatiralo da nema dovoljno potpisa, izjavio “tko gubi, ima pravo da se ljuti”, istaknuo je Podolnjak.


On je predlagao da se osnuje tijelo, u koje bi ušli predstavnici nevladinih organizacija i ljudi iz “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, koje bi provjerilo sve potpise koji su proglašeni nevažećima. Naročito one koji su eliminirani zbog nečitko napisanih podataka.