Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
15. listopada 2019.
Koalicija za bolji život?

HDZ i Blok umirovljenika zajedno na izbore i nakon njih

 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2012. u 14:30 2012-11-23T14:30:09+01:00

Kukuriku koalicija, koja predviđa da bi prosječna mirovina trebala iznositi 25 posto prosječne plaće, nema moralno pravo tražiti glas umirovljenika, kaže Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a

ZAGREB Predsjednici HDZ-a i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), Tomislav Karamarko i Milivoj Špika, danas su u središnjici HDZ-a potpisali Sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji.

Temeljem Sporazuma, HDZ i BUZ zajedno će raditi »na zaštiti svih onih koji žive od svog rada, interesa umirovljenika i svih socijalno ugroženih«. Navodi se i da će HDZ i BUZ zajednički izaći na izbore za zastupnike Europskog parlamenta te na iduće parlamentarne izbore. Također, dvije stranke će za predstojeće lokalne izbore preporučiti suradnju u svim jedinicama gdje je to moguće.

Izrazivši zadovoljstvo sporazumom sa BUZ-om, Karamarko je upozorio da je danas u Hrvatskoj problem broj jedan nekvaliteta života građana, a u čijoj su strukturi umirovljenici najugroženija kategorija. »Taj sindrom nekvalitete života, na žalost, prelazi i na sve ostale kategorije građana zahvaljujući jednogodišnjem neradu i neuspjehu aktualne vlade«, kazao je.

Napominjući da se ta koalicija može nazvati i koalicijom za bolji život u Hrvatskoj, predsjednik HDZ-a rekao je da narod sve teže trpi sve što se događa. »Svjedoci smo novog poreza na nekretnine koji će biti zadnji udarac standardu. Koliko će samo umirovljenika biti prisiljeno prodavati nekretnine koje su naslijedili ili stanove u kojima žive da bi mogli udovoljiti nerazumnim zahtjevima. To je jedan agresorski porezni zakon«, istaknuo je Karamarko.

Predsjednik BUZ-a rekao je da umirovljenici tim sporazumom žele biti konstruktivni koalicijski partner i sukreatori nove socijalne i mirovinske politike iz koje će korist imati svi umirovljenici. »Ali ne na način da koalicijskog partnera ucjenjujemo svojim prohtjevima, već sukladno mogućnostima hrvatskog gospodarstva, polučimo najbolji rezultat za one koje predstavljamo«, rekao je Špika.

Naglasio je kako Kukuriku koalicija, koja predviđa da bi prosječna mirovina trebala iznositi 25 posto prosječne plaće, nema moralno pravo tražiti glas umirovljenika. »Sve što umirovljenici sada žele je da imaju mirovinu dostatnu za život dostojna čovjeka. Ovo što sada imaju je ispod svih kriterija, a ono što slijedi biti će još gore. Učinit ćemo sve da tome stanemo na kraj i da u suradnji s HDZ-om krenemo putem prosperiteta i dobrobiti za sve umirovljenike«, kazao je Špika. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.